Funda zet hypotheekplannen stop – richting van toekomstige groei onzeker

Een vrouw bij een computer

Een vrouw bij een computer Foto: This_is_Engineering, via Pixabay

  • Funda stopt de ontwikkeling van een eigen hypotheekproduct vanwege tegenvallende resultaten.
  • Interne conflicten met grootaandeelhouder NVM en juridische procedures bij de Ondernemingskamer hebben het project jarenlang vertraagd.
  • De toekomstplannen van Funda voor verdere groei blijven onduidelijk, hoewel het bedrijf blijft zoeken naar nieuwe producten en diensten.

Woningwebsite Funda heeft besloten de ontwikkeling van een eigen hypotheekproduct stop te zetten.

Dit besluit volgt nadat ‘de beoogde uitkomsten’ niet werden bereikt, aldus een woordvoerder van het bedrijf in reactie op vragen van het Financieele Dagblad. Het project bleek inhoudelijk, financieel en juridisch ’te complex om door te zetten’.

De ontwikkeling van het hypotheekproduct was lange tijd een punt van controverse binnen Funda. De grootaandeelhouder, de makelaarsvereniging NVM, verzette zich jarenlang tegen de plannen. Dit conflict leidde tot het vertrek van de toenmalige CEO en een juridische strijd bij de Ondernemingskamer.

Hoewel de NVM in 2022 uiteindelijk instemde met de plannen, bleven de uitdagingen groot.

Mislukte hypotheekambities

Funda had ambitieuze plannen om de hypotheekmarkt te betreden en breidde zelfs het personeelsbestand uit om deze ambities te realiseren.

Echter, begin juni meldde het bedrijf aan zijn aandeelhouders dat de ontwikkeling van het hypotheekproduct toch wordt gestaakt.

De exacte redenen zijn niet volledig bekendgemaakt vanwege geheimhoudingsverplichtingen, maar de woordvoerder benadrukte dat het ontwikkelen van een onderscheidend product te uitdagend bleek.

De uitdaging voor Funda blijft om nieuwe wegen te vinden voor groei, terwijl het bedrijf zijn dominante positie in de huizenadvertentiemarkt wil behouden en versterken.