Geen flinke stijging van de rentes voor vastgoed verwacht, ondanks ingezette handelsoorlog en onzekerheden – aldus ING

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • Trump’s invoering van hoge importtarieven veroorzaakt economische onrust, maar de impact op lange rentes blijft vooralsnog beperkt.
  • ING verwacht geen sterke rentestijging, ondanks de verslechterde risicosentimenten.
  • Effecten op de commerciële vastgoedmarkt blijven onzeker, maar kunnen op termijn positief uitvallen afhankelijk van Europees beleid.

De aankondiging van verregaande importtarieven door de Amerikaanse regering onder Donald Trump heeft wereldwijd geleid tot flinke marktonrust. Europese aandelen daalden en obligaties wonnen aan aantrekkelijkheid, wat zich vertaalde in lagere lange rentes.

Toch verwacht ING op korte termijn geen scherpe stijging van de rente op de commerciële vastgoedmarkt, ondanks de verhoogde geopolitieke spanningen, schrijft Mirjam Bani, senior economist commercial real estate & public sector bij de bank.

De tarieven, die voor Europa gemiddeld uitkomen op 20%, raken de exportpositie van de eurozone, schrijft hoofdeconoom Marieke Blom van ING.

Toch is het geschatte economische effect voor Nederland beperkt tot ongeveer 0,2% BBP-daling. Volgens ING zal de markt zich vooral richten op het afnemende groeipotentieel, wat neerwaartse druk uitoefent op de renteverwachtingen.

Inflatie-effect beperkt, ECB blijft koersvast

Hoewel de mogelijkheid bestaat dat wederzijdse importtarieven inflatie aanwakkeren, blijft het effect op de korte rente naar verwachting beperkt.

De markt anticipeert nog steeds op verdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank richting 2%, waarbij de korte rente al maanden stabiel blijft binnen een nauwe bandbreedte.

De grootste bewegingen vinden momenteel plaats aan het lange eind van de rentecurve. Hier speelt vooral het sentiment rondom risico en economische groei een rol. Beleggers zoeken naar veilige havens, waardoor bijvoorbeeld Bunds in trek blijven.

ING handhaaft dan ook een licht positieve visie op langlopende staatsobligaties.

Commercieel vastgoed: risico’s, maar ook kansen

De onzekerheid op de wereldmarkten vertaalt zich in een verhoogde risicoperceptie, wat de vraag naar commercieel vastgoed kan drukken. Toch is het voor ING te vroeg om definitieve conclusies te trekken over de gevolgen van het handelsbeleid voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Het Europese antwoord op de Amerikaanse handelsmaatregelen zal hierbij doorslaggevend zijn.

Beleid gericht op investeringen, versterking van de interne markt en nieuwe handelsrelaties kan de negatieve economische effecten temperen of zelfs ombuigen naar kansen op lange termijn.

Zo kan bijvoorbeeld het besluit van Duitsland om extra te investeren in infrastructuur ook andere Europese economieën, en dus indirect vastgoedmarkten, versterken.