Geen huis, geen toekomst: steeds meer 24-jarigen vast bij ouders

Jong stel

Jong stel Foto: CNS

  • Het aantal thuiswonende jongvolwassenen blijft stijgen: 45,8% van de 18- tot 30-jarigen woont nog thuis.
  • Zo raakt het woningtekort van 401.000 huizen starters hard, ongeacht hun inkomen.
  • Steeds meer scheidende stellen blijven noodgedwongen samenwonen bij gebrek aan woonruimte.

Het vinden van een betaalbare woning is voor jongvolwassenen haast onmogelijk geworden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2023 maar liefst 45,8% van de 18- tot 30-jarigen nog bij hun ouders woonde. Dat was in 2003 nog 39,8%.

Zo worden bijvoorbeeld 24-jarigen, die vaak in een cruciale fase van hun leven zitten, worden geraakt. Zij kunnen moeilijk een eigen leven opbouwen, laat staan een gezin starten.

Starters vissen overal achter het net

Het woningtekort, dat wordt geschat op 401.000 woningen, heeft verstrekkende gevolgen, schreef NUnl eerder naar aanleiding van de CBS-cijfers. Starters op de woningmarkt, ongeacht hun inkomenspositie, hebben moeite om woonruimte te vinden:

  • Sociale huurwoningen zijn nauwelijks beschikbaar voor starters met een lager inkomen.
  • Middeninkomens vallen vaak tussen wal en schip: ze verdienen te veel voor sociale huur, maar te weinig voor een koopwoning of een dure vrije sector-huurwoning.
  • Ook mensen met een hoger inkomen merken dat ze steeds vaker worden overboden op koopwoningen.

De krapte op de woningmarkt betekent dat veel jongvolwassenen geen andere optie hebben dan thuis blijven wonen. Dit heeft niet alleen financiële gevolgen, maar belemmert ook hun zelfstandigheid en sociale ontwikkeling.

Scheiden, maar geen woning

Niet alleen jongeren, maar ook gescheiden partners lopen vast op de woningmarkt. Het vinden van een betaalbare huur- of koopwoning met één salaris is voor velen onmogelijk. Omdat een scheiding geen urgentie betekent voor het krijgen van een sociale huurwoning, blijven ex-partners noodgedwongen samenwonen.

De gevolgen van de woningnood zijn breder dan alleen huisvesting. Meer schrijnende scheidingssituaties zorgen voor extra druk op de zorg en de rechtspraak. Waar scheidingen eerder in goed overleg konden verlopen, lopen ze nu vaker uit op juridische procedures.

Ook groeit het aantal ex-partners dat dakloos raakt en afhankelijk wordt van tijdelijke opvang of familie.

De woningcrisis raakt inmiddels alle lagen van de bevolking. Van jongvolwassenen die hun toekomstplannen moeten uitstellen tot gezinnen die vastzitten in een ongewenste woonsituatie. De vraag is hoe lang dit nog houdbaar blijft.