‘Gemeente Amsterdam wentelt hoog uitgavenpatroon af op huizenbezitters en vastgoedbeleggers’

Amsterdamse klompen

Amsterdamse klompen Foto: Foto-Rabe / Pixabay

  • Het Amsterdamse VVD-raadslid Kune Burgers bekritiseert het hoge uitgavenpatroon van Amsterdam en wijst op de oplopende schuldenlast.
  • De gemeente bezuinigt niet, ondanks de forse stijging van lokale lasten zoals OZB en inflatie.
  • Burgers pleit voor efficiënter bestuur en een kritische blik op ambtenarenkosten en overbodige projecten.

De gemeente Amsterdam heeft een uitgavenbegroting van ruim zeven miljard euro, vergelijkbaar met de kosten van twintig bruggen over het IJ. Volgens VVD-raadslid Kune Burgers blijft de stad echter onverantwoord veel lenen, zo schrijft hij in een opiniestuk voor Parool.

Amsterdam leent jaarlijks bijna een half miljard euro bij, waardoor de schuld in 2025 kan oplopen tot ruim 9 miljard euro, stelt hij. Dit leidt tot stijgende rentelasten en daarmee een toenemende financiële druk op de stad.

De financiële gevolgen van dit beleid worden vooral gevoeld door inwoners en ondernemers. Zo is de onroerendezaakbelasting (OZB) recent met 27% gestegen en nemen ook andere lokale lasten jaarlijks toe. Gecombineerd met de inflatie creëert dit een groeiend probleem, aldus Burgers.

Bezuinigingen op ambtenarenapparaat

Een belangrijk kritiekpunt is de omvang van het ambtenarenapparaat. Burgers wijst erop dat Amsterdam per inwoner de meeste ambtenaren heeft van alle Nederlandse gemeenten. Moeten huizenbezitters en vastgoedbeleggers hiervoor opdraaien?

De salarissen vormen de grootste kostenpost en vragen om kritische heroverweging, betoogt hij.

Inspiratie kan worden gevonden bij de gemeente Utrecht, die het aantal ambtenaren wil verminderen.

Burgers pleit ervoor dat Amsterdam vergelijkbare stappen onderneemt, zonder kerntaken zoals veiligheid en onderhoud in gevaar te brengen.

Volgens Burgers moet de gemeente zich heroriënteren op haar kerntaken en minder geld uitgeven aan overbodige initiatieven en subsidies. Hij waarschuwt dat de huidige koers Amsterdammers en vastgoedbeleggers zwaar belast.