Vastgoedadvocaten: Gemeente Arnhem moet neutraliteit bewaren in huurders-verhuurdersconflicten

Arnhem

Arnhem Foto: Graddes / Unsplash

  • Is het handig dat de gemeente Arnhem ‘de kant van de huurder’ kiest?
  • Door de kant van de huurder te kiezen, zet de gemeente haar rol als neutrale scheidsrechter op het spel, ziet advocatenkantoor IJzer Adcovaten.
  • Het aanpakken van slechte verhuurders is noodzakelijk, maar dit zou gericht moeten gebeuren zonder alle verhuurders over één kam te scheren.

“Wij kiezen nadrukkelijk de kant van de huurder”, zegt de Arnhemse woonwethouder, maar hoe zuiver is zo’ vooringenomen houding?

Dit standpunt wordt in ieder geval wel bekritiseerd door vastgoedexperts, die wijzen op het belang van neutraliteit en nuance in de relatie tussen huurders en verhuurders.

Ook bij de vastgoedadvocaten van IJzer Advocaten roept de expliciete steun voor huurders door de gemeente Arnhem vragen op, lezen we op LinkedIn.

Verhuurders onterecht over één kam geschoren

De uitlatingen van de gemeente Arnhem drage bij aan een beeldvorming waarin alle verhuurders als problematisch worden weggezet, zo stelt het advocatenkantoor. Dit is, zo stellen zij, onnodig en onterecht, aangezien de meerderheid van de verhuurders hun panden naar behoren onderhoudt en een goede relatie met hun huurders nastreeft.

Het creëren van een schijntegenstelling tussen huurders en verhuurders is problematisch.

Huurders en verhuurders zijn geen natuurlijke tegenstanders, maar gaan juist een langdurige relatie met elkaar aan. Binnen deze relatie kunnen zich tegengestelde belangen voordoen, maar de wet biedt voldoende handvatten om samen tot oplossingen te komen.

Het framen van deze partijen als elkaars tegenstanders doet geen recht aan de werkelijkheid en kan de onderlinge verhoudingen onnodig verslechteren.

Gemeente moet neutraliteit behouden

Een belangrijk punt van kritiek is dat de gemeente Arnhem door haar uitspraken haar onpartijdigheid dreigt te verliezen. De rol van een overheidsorgaan is om waar nodig te corrigeren, maar niet om bij voorbaat partij te kiezen.

Door de kant van de huurder te kiezen, zet de gemeente haar rol als neutrale scheidsrechter op het spel, ziet het advocatenkantoor. Dit kan het vertrouwen van verhuurders in de gemeente schaden en de bereidheid om samen te werken ondermijnen.