Gemeente heeft verantwoordelijkheid voor voldoende bouwlocaties en soepele procedures, ziet Almelose wethouder

Appartementen bij een park

Appartementen bij een park Foto: CNS

  • Gemeenten spelen een cruciale rol bij de bouw van 900.000 nieuwe woningen, maar lopen tegen locatiegebrek en stijgende bouwkosten aan.
  • De landelijke overheid moet zorgen voor meer financiële middelen, minder regelgeving en stabiel beleid.
  • Innovatie in bouwmethoden en verduurzaming is essentieel voor een toekomstbestendige woningmarkt.

Nederland staat voor een enorme uitdaging: de bouw van 900.000 nieuwe woningen in tien jaar. Gemeenten spelen hierin een sleutelrol, omdat zij verantwoordelijk zijn voor ruimtelijke ordening, vergunningen en infrastructuur, ziet Jan Martin van Rees, wethouder in Almelo.

De vraag naar woningen is enorm, maar de uitvoering verloopt moeizaam door een gebrek aan geschikte locaties, stijgende bouwkosten en personeelstekorten.

Daarnaast moeten gemeenten niet alleen bouwen, maar ook zorgen voor leefbare en duurzame wijken met voldoende voorzieningen. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin niet alleen snelheid, maar ook kwaliteit en toekomstbestendigheid centraal staan, zo betoogt Van Rees in een recent interview met VG Visie.

Belemmeringen en oplossingen

Gemeenten lopen tegen verschillende obstakels aan, zoals complexe regelgeving en juridische procedures die de bouw vertragen. Daarom is het essentieel dat de landelijke overheid gemeenten ondersteunt met financiële middelen en soepeler beleid.

Meer flexibiliteit in wetgeving en een langetermijnvisie kunnen helpen om projecten sneller en efficiënter te realiseren.

Ook verduurzaming blijft een grote uitdaging. Veel woningen zijn slecht geïsoleerd en huiseigenaren hebben niet altijd de middelen om te investeren in energiebesparende maatregelen.

“Wij zijn verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening en het faciliteren van bouwprojecten. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat er voldoende bouwlocaties beschikbaar zijn, dat procedures soepel verlopen en dat we zorgen voor een goede infrastructuur”, zegt Van Rees.

Naast nieuwbouw blijft ook sociale huur een belangrijk aandachtspunt. Door het schrappen van de verhuurderheffing krijgen woningcorporaties meer ruimte om te investeren in betaalbare woningen.