Gemeenten waarschuwen: kabinetsbeleid remt energietransitie

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • Stedennetwerk G40 roept het kabinet op om besluiten rondom de energietransitie te herzien.
  • Gemeenten wijzen op de financiële tekorten en hoge uitvoeringskosten voor verduurzaming.
  • Extra subsidies en lagere tarieven voor duurzame oplossingen zijn volgens de G40 cruciaal.

Het stedennetwerk G40, een samenwerkingsverband van veertig middelgrote Nederlandse steden, heeft scherpe kritiek geuit op het beleid van het kabinet inzake de energietransitie. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.

In een voorstel aan klimaatminister Sophie Hermans stelt de koepel dat recente kabinetsbesluiten, zoals de verlaging van de belasting op aardgas en het afschaffen van verplichte energielabelsprongen bij de verkoop van koopwoningen, de verduurzaming juist vertragen.

“Een verhoogde energiebelasting op gas in combinatie met een navenant verlaagd tarief voor elektriciteit en met een hogere vaste korting, zorgen voor maximaal effect met neutrale lasten,” zo stelt de G40.

Echter, het kabinet kiest in zijn Hoofdlijnenakkoord voor lastenverlaging, wat voor huishoudens op korte termijn een besparing oplevert, maar de langetermijndoelen schaadt.

Oproep tot actie

De G40 voor financiële ondersteuning, maar ook voor structurele veranderingen.

Zo willen zij lagere stroomnettarieven voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet, evenals een hoger energielabel voor diezelfde woningen. Bovendien vraagt de koepel aandacht voor het stimuleren van lokaal energiedelen, met beloningen zoals een lager nettarief.

De stapeling van verduurzamingsmaatregelen maakt de uitdaging groot, maar volgens de G40 zijn de nodige investeringen onmisbaar om de klimaatdoelen te halen. Het is nu aan het kabinet om deze oproep serieus te nemen en daadkrachtig te handelen.