Gemeubileerd verhuren: voors en tegens voor de vastgoedbelegger

Foto: Deborah Cortelazzi

Kernpunten voor de particuliere vastgoedbelegger:

  • Overweeg gemeubileerde verhuur voor meer opbrengst en minder verhuisstress.
  • Flexibel meubileren voor de gewenste doelgroep.
  • Gemeubileerde woningen trekken doorgaans kortere huurders aan.
  • Mogelijkheid tot aanzienlijk hogere huurprijzen en servicekosten.
  • Investering vereist, beheerkosten stijgen, maar ook verloop van huurders.

De Keuze voor Gemeubileerde Verhuur

Als uw huurder de woning verlaat is er werk aan de winkel om alles op te ruimen en op te knappen voor de volgende bewoner. Tegelijkertijd dringt de vraag zich op: waarom uw woning niet meteen gemeubileerd verhuren in plaats van gestoffeerd? Met de groeiende vraag naar gemeubileerde huurwoningen biedt dit perspectieven om uw rendement te verhogen. U hoeft enkel te investeren in een bed, bank, tafel, kasten, lampen en stoelen – voor zo’n €5.000. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van deze keuze?

Inzicht in de Voordelen:

Minder Verhuisstress: Uw nieuwe huurder hoeft slechts kleren en persoonlijke spullen mee te nemen, wat verhuizen vergemakkelijkt en mogelijke beschadigingen en hinder voor buren minimaliseert.

Doelgroepgericht Meubileren: U kunt uw woning aanpassen aan de doelgroep. Simpele meubels volstaan voor studenten, terwijl expats een luxueuzer interieur verwachten.

Hogere Mutatiegraad: Gemeubileerde woningen trekken doorgaans kortere huurders aan, wat resulteert in frequentere mutaties en hogere instaphuren.

Stijgende Huurprijzen: De huurprijs stijgt aanzienlijk. Bij studentenwoningen tot €50 extra per maand, young professionals tot €150-200, en bij expats minstens €200. Daarbovenop kunnen servicekosten worden gerekend voor meubelgebruik, maar pas op voor te hoge kosten.

De Kwestie van Nadelen:

Initiële Investering Nodig: Het vereist een aanvankelijke investering om de woning volledig gemeubileerd te maken voor verhuur.

Doelgroepbeperkingen: Meubilering voor specifieke doelgroepen kan beperkend werken.

Toegenomen Beheerkosten: Gemeubileerde woningen vereisen intensiever beheer en huurders zijn kritischer, wat leidt tot verhoogde beheerkosten.

Verhoogde Mutatiegraad: Gemeubileerde woningen hebben over het algemeen een hogere mutatiegraad, wat resulteert in frequente verhuizingen en administratief werk.

De keuze om uw woning gemeubileerd te verhuren brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Het is essentieel om uw doelgroep en investeringsbereidheid zorgvuldig te overwegen bij deze beslissing.