- In 2023 is het aantal huurwoningen van woningcorporaties en private verhuurders afgenomen, ondanks een groei van de totale woningvoorraad.
- Door eigendomswisselingen zijn meer huurwoningen verkocht en omgezet naar koopwoningen, wat het aantal koopwoningen deed toenemen.
- Vooral in gemeenten als Eemnes en Zwijndrecht is het aantal private huurwoningen sterk afgenomen.
Waar veel critici al op wezen wordt nu dan toch ook duidelijk uit de definitieve cijfers over vorig jaar. Hoewel Nederland in 2023 per saldo 79 duizend woningen rijker werd, is het aandeel huurwoningen gedaald.
Vooral woningen van private verhuurders en woningcorporaties gingen verloren door eigendomswisselingen naar koopwoningen. Deze trend, bevestigd door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, weerspiegelt een structurele verschuiving in de woningmarkt.
Toename koopwoningen ten koste van huur
De sterke stijging van het aantal koopwoningen in 2023, met 52 duizend, werd mede veroorzaakt door de verkoop van huurwoningen. Private verhuurders zagen hun aanbod afnemen met 12 duizend woningen, voornamelijk door verkoop aan particuliere kopers. In totaal veranderde 93 procent van de huurwoningen die in 2023 van eigenaar wisselden naar een koopwoning.
Ook woningcorporaties verloren huurwoningen: 2 duizend woningen werden verkocht, een patroon dat sinds 2021 zichtbaar is. Hiermee zet de daling in het aanbod van sociale huur zich voort, ondanks nieuwbouwinspanningen.
Private verhuur flink onder druk
Op gemeentelijk niveau waren er aanzienlijke verschillen. Vooral in gemeenten als Eemnes, Woudenberg en Zwijndrecht werden veel huurwoningen van private verhuurders verkocht aan particulieren.
Daarentegen zagen gemeenten als Urk en Oudewater juist een lichte toename in private huurwoningen, afkomstig van voormalige koopwoningen.
Het aandeel woningen van private verhuurders, dat in 2023 14 procent van de totale woningvoorraad besloeg, staat onder druk.
Naast eigendomsovergangen naar de koopsector wordt dit segment ook geconfronteerd met beleidswijzigingen en strengere regelgeving. De daling in het aantal private huurwoningen markeert een trendbreuk ten opzichte van eerdere jaren, waarin deze sector vaak groeide.
Balans tussen huur en koop in zwaar weer
Met de groeiende woningvoorraad en een stijgend aandeel koopwoningen lijken huurwoningen aan terrein te verliezen.
Deze ontwikkeling roept vragen op over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen, met name in het sociale en middenhuursegment.
Als deze trend zich voortzet, kan het woningaanbod voor huurders verder verschralen, met grote gevolgen voor huishoudens die afhankelijk zijn van huur.
De komende jaren zullen beleidskeuzes bepalend zijn om een nieuwe balans te vinden in de woningmarkt.