Goedbedoelde, maar onhandige actie Eerste Kamerlid speelt Hugo de Jonge in de kaart

Den Haag

Den Haag Foto: corgaasbeek / Pixabay

  • BBB-senator Eric Kemperman heeft kritische Kamervragen over de Wet betaalbare huur ingediend, die door Vastgoed Belang blijken te zijn opgesteld.
  • Deze actie roept vragen op over belangenverstrengeling en het gebruik van parlementaire middelen.
  • Demissionair minister Hugo de Jonge bekritiseert de aanpak en benadrukt het belang van onafhankelijkheid in parlementaire vragen.

BBB-senator Eric Kemperman heeft tientallen kritische Kamervragen over de Wet betaalbare huur ingediend, die niet door hemzelf, maar letterlijk door Vastgoed Belang zijn opgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van NRC naar deze documenten. De Wet betaalbare huur, geïntroduceerd door demissionair minister Hugo de Jonge (CDA), richt zich op de regulering van middenhuurwoningen en staat gepland om per 1 juli in te gaan.

Kemperman, die sinds een jaar politicus is voor de BoerBurgerBeweging, bevestigt dat de vragen door Vastgoed Belang zijn opgesteld.

Hij ziet hierin geen belangenverstrengeling en benadrukt dat hij transparant is over de ondersteuning die hij ontvangt van de juristen van Vastgoed Belang. Kemperman is zelf particuliere verhuurder en ontvangt geen financiële vergoeding van Vastgoed Belang.

Kritiek en zorgen over onpartijdigheid

De betrokkenheid van Vastgoed Belang bij het opstellen van de Kamervragen van Kemperman heeft geleid tot zorgen over de onafhankelijkheid van het parlementaire proces.

Demissionair minister De Jonge noemt het gebruik van parlementaire vragen als doorgeefluik voor lobbyisten “zorgelijk”. Hij wijst op het belang van zorgvuldigheid bij het stellen van deze vragen, een instrument dat exclusief voorbehouden is aan de Eerste en Tweede Kamer.

Volgens artikel 50 van de Grondwet moeten Kamerleden het belang van alle Nederlanders dienen, en niet alleen specifieke groepen.

Het feit dat Kemperman vragen integraal overneemt van een belangenorganisatie, roept vragen op over de naleving van deze grondwettelijke verplichting.

Kemperman erkent dat hij de vragen “ruw” heeft doorgestuurd voor beantwoording door De Jonge zonder redactie. Hij stelt dat de vragen scherp en slim zijn, iets wat hij zelf niet had kunnen bedenken. Vastgoed Belang bevestigt dat de vragen in overleg met Kemperman zijn opgesteld en verdedigt de aanpak als zijnde inhoudelijk sterk.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.