Greenpeace wint stikstofzaak: ‘feest voor natuur’, maar extra druk op nieuw vastgoed

Bomen

Bomen Foto: Pexels / Pixabay

  • De rechtbank dwingt de Staat meer maatregelen te nemen tegen stikstofneerslag, met een dwangsom als stok achter de deur.
  • De uitspraak zet extra druk op woningbouwprojecten en infrastructuurontwikkeling, vooral door strengere regels rond vergunningen.
  • Belanghebbenden vragen om directe uitvoering van een emissiereductieplan om verdere stagnatie te voorkomen.

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse Staat meer moet doen om de stikstofneerslag op de natuur te beperken. Daarover schrijft onder andere de NOS.

Greenpeace, die de zaak aanspande, spreekt van een overwinning voor de natuur. De uitspraak heeft echter ook ingrijpende gevolgen voor de vastgoedsector en ruimtelijke ontwikkelingen.

Strengere regelgeving: impact op vergunningen en projecten

De aanvullende regels voor intern salderen beperken de mogelijkheden voor nieuwe vergunningen aanzienlijk. Dit raakt niet alleen de woningbouwopgave, maar ook infrastructuurbeheer en -onderhoud.

Gemeenten zien hierdoor hun ruimte voor ruimtelijke ontwikkeling verder ingeperkt, zo ziet Binnenlands Bestuur. De stikstofuitspraak zet het tempo van woningbouwprojecten onder druk en beïnvloedt ook andere projecten die schadelijk zijn voor Natura 2000-gebieden, zoals geluidshinder.

Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, reageerde scherp: “Hopelijk wordt nu eindelijk iedereen wakker geschud. Dit is de zoveelste stikstofuitspraak, het zoveelste bewijs van onvermogen het stikstofprobleem aan te pakken.”

Druk op kabinet om emissiereductie te versnellen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt inmiddels een emissiereductieplan, dat door partijen als VNO-NCW, Natuurmonumenten en Bouwend Nederland is voorgesteld.

Zij roepen het kabinet op dit pakket maatregelen versneld uit te voeren. De uitspraak van de rechter onderstreept de urgentie van een juridisch houdbare oplossing die zorgt voor gegarandeerde emissieverlagingen.

De rechter heeft de overheid een duidelijke boodschap gegeven: het uitstellen van maatregelen is geen optie meer. Dit betekent dat ook lastige beslissingen, zoals gedwongen uitkoop van bedrijven en strengere emissiebeperkingen in de landbouw en industrie, op de agenda komen.

Met deze uitspraak ontstaat opnieuw onzekerheid voor de vastgoedsector. Projecten die afhankelijk zijn van stikstofruimte komen verder stil te liggen. De komende weken brengen rijk, provincies en gemeenten de exacte gevolgen van de uitspraak in kaart.