Groei in nieuwbouwverkopen en stijgende huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2024

Foto:

  • De verkoop van nieuwbouwwoningen steeg met 34% in het eerste kwartaal van 2024.
  • De prijsindex voor nieuwbouwwoningen steeg met 1,4%, terwijl die voor bestaande woningen met 3,8% steeg.
  • Daarbij daalde de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen licht naar €493.000, terwijl die voor bestaande woningen steeg naar €432.000.

In het eerste kwartaal van 2024 werden er ruim 4,4 duizend nieuwbouwwoningen verkocht, wat een stijging van 34% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename in verkochte nieuwbouwwoningen is een positief teken voor de bouwsector en geeft aan dat er weer vertrouwen is onder kopers in de markt voor nieuwbouw.

Prijsontwikkeling van nieuwbouw- en bestaande woningen

De prijsindex van nieuwbouwwoningen steeg met 1,4% in vergelijking met een jaar eerder. Hoewel de prijsindex stijgt, daalde de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen licht naar €493.000, van €499.000 in het laatste kwartaal van 2023. Dit kan wijzen op een veranderende vraag en aanbod dynamiek in de nieuwbouwmarkt.

Daarentegen steeg de prijsindex voor bestaande koopwoningen met 3,8%, de eerste stijging sinds het vierde kwartaal van 2022. Dit wijst op een hernieuwde prijsstijging in de markt voor bestaande woningen. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen steeg naar ruim €432.000, wat de aantrekkelijkheid van bestaande woningen in de huidige markt benadrukt.

Totale huizenprijsindex en de Europese trends

De gecombineerde huizenprijsindex voor zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen steeg met 3,6% in het eerste kwartaal van 2024. Dit is een significante stijging en toont aan dat de huizenmarkt in zijn geheel weer aan het groeien is.

In een Europese context blijkt uit gegevens van Eurostat dat de huizenprijzen in 19 EU-lidstaten stegen in het laatste kwartaal van 2023. Polen was de grootste stijger met een toename van 18%, terwijl Luxemburg de grootste daling kende met bijna 11%.

Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 1,3%, wat aangeeft dat de Nederlandse huizenmarkt het beter doet dan het Europese gemiddelde.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.