‘Grote vastgoedbeleggers verkochten meer dan 3100 woningen na rentestijgingen’

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • Grote woningverhuurders hebben meer dan 3100 huizen verkocht na rentestijging.
  • Pensioenfondsen en verzekeraars willen hun belegde geld terug vanwege gewijzigde beleggingsstrategieën.
  • De verkopen kunnen leiden tot extra schaarste op de toch al krappe huurmarkt.

De nieuwe huurwet heeft volgens sommige fondsen allicht beperkt effect op het beleid van grote vastgoedbeleggers die met geld van pensioenfondsen een portefeuille opbouwen, er zijn meer factoren die het beleggingsbeleid bepalen.

Grote woningverhuurders in Nederland hebben in totaal ruim 3100 huurhuizen verkocht na een stijging van de rente, dat schrijft het Financieele Dagblad.

Deze verkoopgolf is veroorzaakt doordat pensioenfondsen en verzekeraars hun belegde geld terug wilden trekken. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van het aantal huurwoningen in de vrije sector, wat volgens experts kan resulteren in een verdere verkrapping van de huurmarkt.

De fondsen hebben hun vastgoedbeleggingen willen verminderen vanwege de verhoogde risico’s die gepaard gaan met de stijgende rente. Dit heeft grote vastgoedbeleggers gedwongen om een deel van hun woningportefeuille van de hand te doen.

Een onderzoek van het FD bevestigt dat de verkochte woningen waarschijnlijk één voor één zullen worden doorverkocht aan particulieren, wat betekent dat deze huizen permanent van de huurmarkt zullen verdwijnen.

Gevolgen voor de huurmarkt

Hoogleraar vastgoedfinanciering Nils Kok van Maastricht University waarschuwt in de krant dat de verkopen zullen leiden tot een extra schaarste aan vrijesectorwoningen.

Dit sentiment wordt gedeeld door de makelaarsvereniging NVM, die recent sprak over een ‘verschraling’ van het aanbod aan huurwoningen. Deze trend wordt verder versterkt door nieuwe wetgeving die de huurprijzen beperkt, waardoor verhuurders vaker kiezen voor verkoop boven verhuur.

De afgelopen jaren hebben pensioenfondsen en verzekeraars juist steeds meer geld in vastgoedfondsen geïnvesteerd. Echter, sinds 2022 vragen zij voor honderden miljoenen euro’s aan beleggingen terug.

Zo vroeg BPFbouw in 2022 plotseling €340 miljoen terug van Bouwinvest, die vervolgens genoodzaakt was om minstens 1500 woningen te verkopen.