Grote verhuurders zien naar eigen zeggen beperkte impact van nieuwe middenhuurwet

Wonen

Wonen Foto: CNS

  • Grote verhuurders ondervinden weinig impact van de nieuwe middenhuurwet, naar eigen zeggen dankzij hun al gematigde huurprijzen.
  • De meeste grote verhuurders hebben geen plannen om hun woningen massaal te verkopen.
  • Sommige verhuurders moeten wel de huur verlagen, met name bij kleinere en minder duurzame woningen in stedelijke gebieden.

De nieuwe middenhuurwet, die sinds 1 juli 2024 van kracht is, heeft weinig invloed op de huren van grote verhuurders in Nederland.

Grote partijen zoals Vesteda, Achmea Real Estate, en Greystar, die samen verantwoordelijk zijn voor tienduizenden huurwoningen, geven tegenover de NOS aan dat hun huurprijzen al gematigd waren en daarom niet drastisch verlaagd hoeven te worden.

Vesteda, met een portefeuille van ongeveer 28.000 huurwoningen, heeft al zo’n dertig nieuwe huurovereenkomsten afgesloten binnen het gereguleerde middenhuursegment zonder significante huurverlagingen door te voeren.

Slechts bij 5% van hun woningen zal de huur met gemiddeld 90 euro omlaag moeten bij nieuwe contracten, vooral in grote steden.

Weinig plannen om te verkopen

In tegenstelling tot veel particuliere verhuurders, die geneigd zijn om hun woningen te verkopen zodra een huurder vertrekt (uitponden), hebben grote beleggers zoals Vesteda en Achmea Real Estate geen plannen om massaal te verkopen.

Deze bedrijven, die vaak investeren met geld van pensioenfondsen en verzekeraars, richten zich op lange termijn investeringen.

Een uitzondering vormt Heimstaden, een Zweedse verhuurder met 13.000 woningen. Zij ervaren een significante daling van de huurinkomsten als gevolg van de nieuwe wet.

De gemiddelde huurprijs in het middensegment daalt bij hen met 77 euro, wat neerkomt op een daling van 7,5% van de huurinkomsten.

Hierdoor zien zij geen mogelijkheid om het gewenste rendement van 4,5 à 5 procent te behalen en willen zij 90 procent van hun vrijkomende woningen verkopen, wat neerkomt op zo’n 1250 woningen per jaar. Deze woningen gaan vlot – en voor een aardige prijs – van de hand, zo bleek recent.

Aanpassing van bouwprojecten

Hoewel bestaande huurcontracten misschieb weinig veranderen, kan de nieuwe wet wel invloed hebben op toekomstige bouwprojecten.

Greystar, een internationale vastgoedbelegger met 5000 woningen, verwacht dat gemeenten de verdeling van sociale huur, middenhuur, en vrije huur in nieuwe projecten zullen moeten aanpassen om de haalbaarheid te waarborgen. Bijvoorbeeld door iets minder sociale huur en meer middenhuur toe te staan, of omgekeerd.

De toekomst zal uitwijzen hoe de markt zich voor deze grote verhuurders verder ontwikkelt onder invloed van deze nieuwe regelgeving.