Help huurders én verhuurders met fiscaal beleid – slimmer Box 3-stelsel noodzakelijk voor een gezonde huurmarkt

Vrouw in haar appartement

Vrouw in haar appartement Foto: CNS

  • De overheid compenseert energieaanbieders bij prijsrestricties, maar verhuurders worden juist extra belast.
  • Huurprijsregulering zonder fiscale compensatie leidt tot een krimpende huurmarkt en hogere woonlasten voor huurders.
  • Een slimmer Box 3-stelsel kan zorgen voor meer betaalbare huurwoningen en een betere inzet van spaargeld in de economie.

Het energieprijsplafond liet zien dat prijsbeperkingen alleen werken als aanbieders worden gecompenseerd. Bij huurwoningen gebeurt echter het tegenovergestelde: verhuurders krijgen te maken met strengere regulering én hogere belastingdruk in Box 3.

Dit zorgt ervoor dat veel particuliere verhuurders afhaken, waardoor het aanbod van huurwoningen daalt en huren juist duurder worden. Dat ziet ook Jeppe de Boer, managing partner bij vastgoedfonds Annexum.

In tegenstelling tot de koopmarkt, waar huizenbezitters profiteren van renteaftrek en onbelaste waardegroei, krijgen huurders te maken met stijgende kosten. De huidige fiscale ongelijkheid tussen kopers en huurders vergroot de kloof in de woningmarkt en voedt gevoelens van ongelijkheid en uitsluiting.

Fiscaal beleid als oplossing

Een effectieve oplossing ligt in een slimmer box 3-stelsel, vindt De Boer.

‘Stop de fiscale discriminatie van huurders’, zegt De Boer, die aangeeft dat kopers nu ‘slapend rijk’ worden, terwijl huurders het nakijken hebben. Pogingen tot compensatie komen nu ook nog eens op het conto van de verhuurder.

Als beleggingen in huurwoningen fiscaal aantrekkelijker worden, zullen meer investeerders kiezen voor verhuur in plaats van verkoop. Dit leidt tot een groter aanbod van huurwoningen en stabilisatie van de huurprijzen.

Daarnaast kan een herzien belastingbeleid bijdragen aan een betere inzet van spaargeld. Momenteel staan miljarden euro’s stil op spaarrekeningen, terwijl dat geld hard nodig is voor nieuwbouw, innovatie en economische groei. Door fiscaal beleid strategisch in te zetten, kan de overheid investeringen in de huurmarkt en het bedrijfsleven stimuleren.

Hoewel het besef over de schadelijke gevolgen van hoge box 3-heffingen toeneemt, blijft de urgentie voor fiscale hervorming in Den Haag nog onvoldoende doordringen.