Helpt de PVV straks Hugo de Jonge aan ‘zijn’ Wet betaalbare huur?

Binnenhof, Den Haag

Binnenhof, Den Haag Foto: Marjoline Delahaye / Unsplash

  • Het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur, dat de huurprijzen in de vrije sector wil maximeren, wordt volgende week behandeld in de Tweede Kamer.
  • De stem van de PVV lijkt doorslaggevend voor het behalen van een meerderheid, terwijl andere partijen zoals VVD en BBB kritisch zijn.
  • Er zijn zorgen over de impact van het wetsvoorstel op de bouwsector en de beschikbaarheid van middenhuurwoningen in grote steden; zorgt de wet niet juist voor minder ‘betaalbare’ huur?

De Tweede Kamer staat op het punt om te stemmen over de Wet betaalbare huur, een initiatief van demissionair woonminister Hugo de Jonge. Daarbij lijkt de stem van de PVV nu doorslaggevend, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Dit wetsvoorstel streeft ernaar de huurprijzen van woningen in de vrije sector te beperken, waarbij een landelijk maximum van €1100 per maand wordt voorgesteld voor woningen die tussen de 142 en 186 punten scoren volgens het woningwaarderingsstelsel.

De huidige situatie laat verhuurders vrij om naar eigen inzicht huurprijzen vast te stellen voor deze categorie woningen.

Politieke steun en weerstand

De steun van Nieuw Sociaal Contract (NSC) is reeds toegezegd, hoewel zij aandringen op verlichting van belastingdruk voor verhuurders als tegenprestatie. De Partij voor de Vrijheid (PVV) speelt een cruciale rol; hoewel ze traditioneel voorstander zijn van lagere huren, is hun definitieve besluit afhankelijk van het komende debat en mogelijke amendementen.

Lees ook: Kritiek op het beleid van Hugo de Jonge zwelt aan – en niet zo’n beetje ook

De VVD uit felle kritiek op het voorstel, met als argument dat de huurverlaging de bouwsector zou kunnen schaden en een verkoopgolf van huurwoningen zou kunnen veroorzaken, wat de huurders niet ten goede komt.

De komende dagen worden belangrijk voor het lot van het wetsvoorstel. Met de aanhoudende schriftelijke vragen vanuit verschillende partijen, zoals de BBB, en pogingen van de VVD om het debat uit te stellen, is duidelijk dat het voorstel voor verdeeldheid zorgt, zo lezen we in het FD.

Deze politieke manoeuvres benadrukken de complexiteit en de gevoeligheid van het onderwerp huurbeleid, dat diep ingrijpt in de levens van vele huurders en verhuurders.

Mogelijke gevolgen: juist minder ‘betaalbare’ woonruimte

Een eventuele goedkeuring van het wetsvoorstel zou ingrijpende veranderingen teweegbrengen in de vrije huursector. Het maximeren van de huur zou in theorie meer betaalbaarheid moeten bieden aan huurders.

Echter, critici waarschuwen dat dit negatieve bijeffecten kan hebben, zoals een afname in de bouw van nieuwe huurwoningen en een afnemende aantrekkelijkheid voor beleggers in de huurmarkt.

Lees ook: Wet Betaalbare Huur leidt tot vermindering aanbod betaalbare huurwoningen voor kwetsbare groepen

Het debat en de stemming over de Wet betaalbare huur beloven een spannende politieke strijd te worden, waarbij de belangen van huurders, verhuurders en politieke partijen op scherp staan. De uitkomst zal niet alleen invloed hebben op de woningmarkt, maar ook op de politieke verhoudingen binnen de Tweede Kamer.

Het blijft afwachten of de balans zal doorslaan naar meer betaalbaarheid of dat de zorgen over de huurmarkt en bouwsector zullen overheersen.

Politiek gezien lijkt de naamgeving van de wet ‘betaalbare’ huur in ieder geval een meesterzet.