- De Wet betaalbare huur leidt tot uitverkoop van huurwoningen, waardoor het aanbod aan huurwoningen afneemt.
- Verhuurders verhogen huren via verduurzaming of uitbreidingen, wat huurprijzen in het middensegment opdrijft.
- Hoewel koopstarters profiteren van extra aanbod, blijven huizenprijzen voor velen onbereikbaar door de stijgende financieringsdruk.
NVM-cijfers laten een duidelijke verschuiving zien; het extra aanbod door uitponden helpt kopers, maar maakt het voor huurders juist moeilijker
Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft stelt nu tegenover BNR dat de Wet betaalbare huur huurders in het middensegment hard treft. “Het dreigt echt te ontsporen,” aldus de hoogleraar.
De invoering van de wet een initiatief van voormalig minister Hugo de Jonge, blijkt een tweesnijdend zwaard te zijn.
Verhuurders verkopen hun woningen massaal, met als gevolg een krimp van de huurvoorraad. Volgens Boelhouwer zijn er dit jaar alleen al door de verkoop van huurwoningen zo’n 30.000 extra koopwoningen bijgekomen.
Verhuurders die niet verkopen, proberen hun huurwoningen boven de 187 punten te krijgen via verduurzaming of uitbreidingen. Dit leidt tot forse huurstijgingen, wat de betaalbaarheid verder onder druk zet. Boelhouwer waarschuwt voor extreme situaties: “Je hoort ook wel dat huurders elkaar overbieden en dat verhuurders hun woning amper meer durven aan te bieden, omdat ze bang zijn overlopen te worden door woningzoekenden”.
Koopmarkt profiteert van extra aanbod
Hoewel de situatie voor huurders verslechtert, zorgt de verkoopgolf van huurwoningen voor meer beweging op de koopmarkt. Vooral starters profiteren, ondanks de aanhoudend hoge huizenprijzen. Gemiddeld betalen zij €400.000 voor een woning, waarbij ze vaak een eigen inbreng van €47.000 nodig hebben.
De verschuiving in het aanbod heeft ook een impact op de prijstrend. Econoom Carola de Groot van Rabo Research merkt een lichte afvlakking van de prijsstijgingen op, zo schrijft men bij BNR. Toch blijft de betaalbaarheid een probleem, waarbij de prijzen harder stegen dan de financieringsruimte.
Structurele oplossingen noodzakelijk
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) benadrukte al dat de huidige ontwikkelingen vooral een verschuiving van het probleem zijn. De vraag naar huurwoningen blijft groot, terwijl het aanbod afneemt. Ook de afschaffing van tijdelijke huurcontracten speelt hierin een rol.
Experts zijn het erover eens dat structurele oplossingen noodzakelijk zijn. Investeringen in nieuwbouw en een verhoging van het overheidsbudget voor woningbouw zijn dringend nodig om de betaalbaarheid op zowel de huur- als de koopmarkt te verbeteren.
Volgens Boelhouwer is het cruciaal om de CBS-cijfers nauwlettend in de gaten te houden om de effecten van deze maatregelen te evalueren.