Hier is de terugverdientijd van een huurwoning het kortst – Ontdek verborgen pareltjes

Punaise in kaart

Punaise in kaart Foto: CNS

  • Oldambt heeft de kortste terugverdientijd voor verhuurders: 14,3 jaar.
  • Gemeenten buiten de Randstad en minder gewilde voorsteden bieden de beste investeringskansen.
  • In Amsterdam duurt het aanzienlijk langer om een woning via verhuur terug te verdienen.

De terugverdientijd van een huurwoning verschilt sterk per gemeente. Uit een analyse van woningdatabedrijf Matrixian blijkt dat er in Nederland grote regionale verschillen zijn in de verhouding tussen koop- en huurprijzen. Dit heeft directe gevolgen voor vastgoedbeleggers en particulieren die een woning willen kopen om te verhuren.

In sommige gemeenten duurt het slechts 14,3 jaar voordat de investering is terugverdiend, terwijl dat in andere gemeenten ruim 24 jaar kan duren.

Ook tussen de grootste steden van Nederland zijn er aanzienlijke verschillen. Rotterdam heeft met 17,7 jaar de kortste terugverdientijd. Daartegenover staat Amsterdam, waar het 22,7 jaar duurt voordat een woning via verhuur is terugverdiend.

De relatief korte terugverdientijd in Rotterdam komt waarschijnlijk door de grotere woningvoorraad en het feit dat hier nog steeds betaalbare koopwoningen te vinden zijn in vergelijking met Amsterdam.

Maar waar liggen de verborgen pareltjes voor investeerders?

De top 5 gemeenten met de kortste terugverdientijd

De gemeenten waar de koopprijzen relatief laag zijn ten opzichte van de huurprijzen, bieden de snelste terugverdientijd. De top 10 ziet er als volgt uit:

  1. Oldambt – 14,3 jaar
  2. Nieuwegein – 16,3 jaar
  3. Heerlen – 16,6 jaar
  4. Vlissingen – 16,8 jaar
  5. Terneuzen – 17,2 jaar

Oldambt spant de kroon met een terugverdientijd van slechts 14,3 jaar. Ook andere perifere gemeenten zoals Heerlen, Vlissingen en Terneuzen laten aantrekkelijke cijfers zien.

De top 5 gemeenten met de langste terugverdientijd

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich gemeenten waar het langer duurt voordat een woning zich via verhuur terugbetaalt. Dit zijn met name gemeenten in en rond de Randstad, waar de koopprijzen fors zijn gestegen.

De top 10 gemeenten met de langste terugverdientijd:

  1. Lansingerland – 24,6 jaar
  2. Woerden – 24,5 jaar
  3. Laren (Noord-Holland) – 24,1 jaar
  4. Heemstede – 23,8 jaar
  5. Diemen – 23,7 jaar

In deze regio’s hebben stijgende koopprijzen de huurverhoudingen minder aantrekkelijk gemaakt. Veel woningkopers, vaak met overwaarde uit de grote steden, hebben de koopmarkt in deze gemeenten onder druk gezet.

Wat betekent dit voor vastgoedbeleggers?

De verschillen in terugverdientijd maken duidelijk dat investeerders buiten de traditionele hotspots moeten kijken. Buiten de Randstad en in bepaalde voorsteden liggen nog altijd kansen voor wie een woning wil kopen om te verhuren.

Volgens Rody Bottelier, woningdata-expert bij Matrixian, is dit goed nieuws voor kopers: “Wie op zoek is naar een woning om zelf in te wonen of te verhuren, doet er goed aan om verder te kijken dan de traditionele hotspots.”

Voor beleggers betekent dit dat strategisch investeren in vastgoed een kwestie is van het vinden van de juiste balans tussen koopprijs en huurprijs. Gemeenten als Oldambt, Nieuwegein en Schiedam bieden wellicht kansen die elders niet meer haalbaar zijn.