‘Hoe gemeentelijk beleid 200.000 appartementen kost’

Jong stel op een balkon

Jong stel op een balkon Foto: CNS

  • In Nederland zijn er 400.000 bovenwoningen in particulier bezit, waarvan de helft in de afgelopen 50 jaar gesplitst is in kleinere appartementen.
  • Door veranderend gemeentelijk beleid en het verbod op tijdelijke verhuur, worden veel van deze gesplitste appartementen samengevoegd.
  • Zo dreigen 200.000 starters hun kans op een betaalbare woning te verliezen.

Er verdwijnen steeds meer starterswoningen, door gemeentelijk beleid over splitsen, zo overweegt vastgoedinvesteerder Rob van Zalingen in een betoog op LinkedIn. Waar doelt hij op?

In Nederland zijn er 400.000 bovenwoningen in particulier bezit, waarvan de helft in de afgelopen 50 jaar gesplitst is in kleinere appartementen. Deze splitsingen, vaak aangemoedigd door gemeenten vanwege extra belastinginkomsten, hebben gezorgd voor betaalbare woningen voor starters en een pensioenvoorziening voor kleine ondernemers.

Maar nu, door veranderend gemeentelijk beleid en het verbod op tijdelijke verhuur, worden veel van deze gesplitste appartementen samengevoegd tot grotere woningen. Het gevolg? In plaats van twee starterswoningen ontstaat er één groot appartement, waardoor jaarlijks 30.000 starterswoningen verdwijnen.

De oplossing lijkt simpel: maak kadastrale splitsing vergunningsvrij voor woningen met een bestaand huisnummer. Echter, het ontbreekt aan landelijke sturing om gemeenten hierin te begeleiden. Hierdoor dreigen 200.000 starters hun kans op een betaalbare woning te verliezen, terwijl gemeenten hun eigen koers blijven varen zonder oog voor de gevolgen.