Hoe zit het met de huurverhoging na het verduurzamen van je woning? En hoe reageert mijn huurder hierop?

Couple

Couple Foto: natik_1123 / Pixabay

Je bent aan het kijken naar het (strategisch) verduurzamen van je vastgoed en vraagt je af hoe je huurprijs hier op reageert en wat je huurder hiervan gaat vinden.

Er geldt een maximale huurverhoging van 5.5% (2024) per jaar. Voor vrije sector woningen loopt deze regeling 1 mei 2024 af. Echter het Wetsvoorstel verlenging huurprijsbegrenzing is al naar Tweede Kamer gestuurd. Wanneer die wet wordt aangenomen zal de maximale jaarlijkse huurverhoging – gelijk aan de gemiddelde CAO-loonontwikkeling verhoogd met 1% – voortduren tot 1 mei 2027

Heeft vastgoed verduurzamen dan wel zin?

Een interessant aspect is dat huurverhogingen na woningverbetering los staan van de jaarlijkse huurverhoging en wel hoger mogen zijn dan het maximum (in 2024: 5,5%). Dit biedt verhuurders de mogelijkheid om na verduurzaming of verbetering van de woning een hogere huurverhoging door te voeren.

Daarnaast kunnen investeerders in vastgoed de verduurzaming van panden gebruiken als strategie om de beperkingen van het maximale huurbedrag te omzeilen.

Het systeem dat de waarde van woningen bepaalt, het Woningwaarderingsstelsel (WWS), wijst punten toe aan eigenschappen gebaseerd op factoren zoals de omvang, de indeling van de ruimtes, de afwerking, de WOZ-waarde, en het energielabel.

Een rekenvoorbeeld

Volgens deze methode zou een woning met bijvoorbeeld een energielabel G, 147 punten krijgen, wat betekent dat het in de categorie valt van gereguleerde middelhoge huurprijzen (145-187 punten), met een huurplafond van €1.100 per maand.

Door het energielabel van de woning te verbeteren naar niveau B, stijgt het puntentotaal naar 192, waardoor de woning verschuift naar de sector van de vrije markthuur, waarbij de huurprijs boven de €1.100 kan liggen.

Wat vindt mijn huurder hiervan en wat kan hij er aan doen?

Het laatste wat je als verhuurder wil, is natuurlijk een onprettige relatie met je huurder. Dus, waar moet je rekening mee houden? Wanneer huurders het niet eens zijn met de huurverhoging, kunnen zij contact opnemen met de Huurcommissie.

De huurcommissie gaat dan beslissen of de huurverhoging, die je na verduurzamen voor ogen had, redelijk is en in lijn staat met de gemaakte kosten. Er is altijd een ideaal punt, waarbij de huurder rendement kan verhogen en de huurder akkoord moet gaan (en vaak ook wil gaan i.v.m. de maandelijkse kosten besparing).

Het is altijd handig om voorafgaand aan je verduurzaming met een partij te sparren over de impact op bijvoorbeeld huurprijs en rechten van de huurder. Helaas weten verduurzamingspartijen hier zelf vaak niet veel over en moet je dus met nog een partij in zee. Daarom is het raadzaam contact op te nemen met een partij die het overzicht heeft over alle aspecten.

Finch Claassen

Finch Claassen is een jonge ondernemer met de missie om een duurzame impact te maken op de woningmarkt.