- Minister Mona Keijzer startte het STOER-programma om regelgeving in gebiedsontwikkeling te reduceren.
- Het programma richt zich op bouw-, ruimtelijke en procedurele regels.
- Optimisme heerst over het effect, hoewel eerdere pogingen weinig resultaat boekten.
Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB) heeft eind vorig jaar het STOER-programma gelanceerd. STOER staat voor het Schappen van Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving, met als doel de regeldruk in gebiedsontwikkeling te verminderen en zo woningbouwprojecten te versnellen.
Onder leiding van emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw werkt een adviesgroep aan concrete aanbevelingen.
Gemeenten, ambtenaren en bestuurders kunnen tot 17 januari voorstellen indienen om de regelgeving te versoepelen, al is op die manier van werken ook kritiek. Binnenlands Bestuur maakt alvast een voorlopige balans op.
De Zeeuw, zegt tegenover het blad, dat uit de input hopelijk een groot aantal bruikbare suggesties rolt. “Uiteindelijk volgt dan in de loop van het voorjaar ons advies aan het kabinet”.
Focus op drie thema’s
Het programma richt zich op drie hoofdthema’s: regelgeving in de bouw, ruimtelijke regels en procedurele vereenvoudigingen. Volgens De Zeeuw ligt bij de bouwregels de nadruk op het beperken van aanvullende lokale eisen. “Er komt een verbod op het stellen van aanvullende lokale eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bereikbaarheid en duurzaamheid,” licht hij toe.
Voor ruimtelijke regels pleit De Zeeuw voor minder onderzoeksplicht. “Zijn ze allemaal wel nodig? Of zou je, afhankelijk van de locatie, als alternatief ook vaker met een quickscan kunnen werken?” vraagt hij zich af.
Ook de lange doorlooptijden bij de Raad van State worden aangepakt. De Zeeuw stelt voor om eenvoudige zaken sneller af te handelen. “Bij grotere plannen gaat de wachttijd voor gemeenten inmiddels richting de twee jaar”, zegt hij.
Voorzichtig optimisme
Hoewel eerdere pogingen om regeldruk te verminderen weinig succesvol waren, is De Zeeuw optimistisch. “Er zit met Mona Keijzer een minister die dit thema echt hoog op de agenda heeft staan”.
“Verder zie ik veel meer maatschappelijke en politieke urgentie, gezien het tekort aan woningen.”
Het succes van STOER hangt af van de samenwerking tussen gemeenten, experts en het kabinet. Met de huidige urgentie en brede politieke steun lijkt er meer kans op blijvende verbeteringen in de gebiedsontwikkeling.