- Uit de voorjaarsnota is niet direct duidelijk hoe de nieuwe afspraken over de middenhuur en de sociale huur uitgewerkt worden.
- Alleen de vrije-sectorhuur verandert niet, daar reken je dus maximaal 4,1 procent.
- Voor de middenhuur en sociale huur geld dat je voor nu het beste uit kunt gaan van de eerder gemaakte afspraken, ook omdat je uiterlijk 30 april de verhoging moet doorgeven. Dat pas je dan aan zodra de regels bekend zijn.
Na het voorjaarsakkoord blijft de vraag ‘hoeveel huurverhoging mag ik als particuliere verhuurder nu rekenen’? De afspraken leken duidelijk, maar de voorjaarsnota gooide roet in het eten, ook voor de minister trouwens.
Mona Keijzer moet nu puzzelen hoe de nieuwe afspraken, gemaakt door de partijleiders, doorklinken in de praktijk. Daarbij is er nog veel onduidelijk. Laten we dus eens zien wat er wel duidelijk is.
In het kort gelden deze afspraken:
- Vrije sector: verhoging blijft gemaximeerd op 4,1%.
- Middenhuur: huurverhoging uit contract, tot 7,7% en de maximale WWS-huurprijs, maar hier komt een verruiming.
- Sociale huur: mag twee jaar niet verhoogd worden, maar hier komen wellicht uitzonderingen.
Hoe zit dat nu precies?
Vrije sector en middenhuur: 4,1 en 7,7 procent
Over de vrije sector kunnen we zoals gezegd kort zijn; hier verandert niets ten opzichte van de eerder gemaakte afspraken. In de vrije sector geldt ook dat de huurverhoging voortvloeit uit het contract, zonder dat een apart voorstel nodig is. Voor 2025 is de maximale toegestane verhoging 4,1%.
Bij de middenhuur zien we dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt. In principe zit je vast aan de bestaande regels. Voor huurovereenkomsten die vanaf 1 juli 2024 zijn gesloten in het middensegment, geldt een maximale jaarlijkse huurverhoging van 7,7% in 2025.
Daarbij geldt ook dat je natuurlijk niet boven de maximale WWS-huurprijs uit mag komen. Maar nu wordt het interessant: op voorspraak van de VVD is afgesproken dat er hier versoepelingen komen. Dat lijkt te betekenen dat die maximale WWS-prijs in sommige gevallen hoger komt te liggen.
Hoe en wat: dat is wel onduidelijk. Plus: gaat zo’n verruiming dan alleen in voor nieuwe huurders? En werkt dat wel goed?
Hier is het dus goed de ontwikkelingen in de gaten te houden en te zien hoe de afspraken in de praktijk uitgewerkt worden. Helaas is het voor nu niet duidelijker te maken.
De sociale huur zit vast, maar misschien niet voor particulieren?
In tegenstelling tot wat veel berichtgeving doet vermoeden zijn er natuurlijk ook gewoon particuliere verhuurders met sociale huur. Hoeveel huurverhoging mag je nu vragen?
Ondanks het feit dat een algehele huurbevriezing is afgeschoten geldt nog wel de in de voorjaarsnota afgesproken bevriezing van twee jaar.
De basis is dus: je mag in de sociale huur de huren de komende twee jaar niet verhogen.
Er komt wel een – zeer kleine – compensatie voor corporaties en daar wordt het interessant. De minister lijkt door te laten schemeren dat de bevriezing voor particuliere huurders wel eens achterwege kan blijven.
De compensatie is voor niet-corporaties namelijk “een onmogelijke, onuitvoerbare exercitie”. Huurrecht advocaat Laurens Vrakking merkt daarop terecht op dat het wel eens zo kan zijn dat de minister de bevriezing alleen zal doorvoeren voor corporaties.
Ook hier is voortdurende aandacht voor de situatie dus belangrijk. Hopelijk zal snel in een aanvullende kabinetsbrief of bij verdere behandeling van het voorstel meer duidelijkheid komen over wat de stop op huurverhogingen nu echt inhoudt.
Hoe moet ik mijn huurder nu informeren?
Voor huurders is er nu een urgent probleem, aangezien nog niet duidelijk is hoe en wanneer verruimingen in de middenhuur nu gaan werken – als ze al gelden voor zittende huurders – em hoe de bevriezing in de sociale huur aanpakt.
Welke huurverhoging moet je nu immers aan je huurder doorgeven? Dat moet immers al 2 maanden voor 1 juli. Dat is dus al 30 april!
Vooral in de sociale huur is dat belangrijk; als je nu geen huurverhoging doorrekent en je mag het straks wel, dan ben je te laat met een aanpassing.
Op dit moment kun je waarschijnlijk het beste die huurverhoging in de sociale huur wel gewoon netjes doorgeven aan je huurder. Dus gewoon jouw voorgenomen verhoging, met het maximum van 5%, communiceren.
“Als dat maximum verlaagd moet worden kan dat altijd nog”, zegt ook Vrakking.
Voor zowel huurder als verhuurder geen ideale situatie, natuurlijk. ChristenUnie-Kamerlid Grinwis noemde de onduidelijkheid over het lot van honderdduizenden huurders op de particuliere markt al ‘ongelofelijk’, zo schrijft De Volkskrant.
Maar; we zitten nu eenmaal met een regeling die de minister ook op haar bordje geschoven kreeg, met een enorme druk om er zo snel mogelijk chocolade van te kunnen maken.