Hoogleraar: ‘kijk niet alleen naar betaalbaar, maar ook naar doorstroom’

Een bouwplaats

bouwplaats Foto: wal_172619 / pixabay

  • Onderzoek van ING wijst op een significante daling in het aantal gebouwde woningen dit jaar, mede door de stijgende kosten.
  • Hoogleraar Peter Boelhouwer bekritiseert een focus op betaalbare woningen en pleiten voor meer aandacht voor doorstroming op de woningmarkt.
  • Hoewel een mogelijke renteverlaging de marktvraag kan stimuleren, zal het aantal bouwvergunningen naar verwachting blijven dalen, wat leidt tot schaarste en hogere prijzen.

Volgens recente voorspellingen van ING-onderzoekers staat de Nederlandse bouwsector voor een uitdagend jaar met een aanzienlijke daling in het aantal nieuw gebouwde woningen.

Deze daling wordt vooral veroorzaakt door de stijgende kosten voor nieuwbouwprojecten, die weer een direct gevolg zijn van hogere rentes en duurdere bouwmaterialen.

Focus op Betaalbare Woningen: Een Contraproductieve Strategie?

Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft uit bij BNR zijn zorgen over de huidige strategie die zich vooral richt op betaalbare woningen. Volgens hem belemmert dit de noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bevestigt dit door te stellen dat de huidige eisen ervoor zorgen dat een groot deel van de woningbouwprogramma’s gericht moet zijn op betaalbare sectoren, wat een hindernis vormt voor zowel ontwikkelaars als gemeenten.

Boelhouwer suggereert dat een betere benadering zou zijn om meer nadruk te leggen op doorstroming, vooral voor ouderen die in staat zijn om duurdere woningen te kopen.

Dit zou niet alleen de druk op betaalbare woningen verlichten, maar ook een gezondere dynamiek op de woningmarkt creëren. Bovendien biedt de mogelijkheid om meer te lenen voor verduurzamingsinspanningen (tot €40.000 extra) een lichtpuntje voor potentiële kopers in de nieuwbouwmarkt.