Hugo de Jonge als verlosser: ‘Ik ben verlost van de stress’

Rotterdam

Rotterdam Foto: justmarius_de / Pixabay

  • De Wet betaalbare huur zet talloze particuliere vastgoedbeleggers er toe aan uit te ponden.
  • Van felle kritiek slaat de stemming om nu in gelatenheid, geen stress over je portefeuille, wel verkoop tegen een goede prijs.
  • De Rotterdamse Marco maakte flink winst en richt zich nu op nieuwe investeringen.

De Wet Betaalbare Huur motiveert talloze particuliere vastgoedbeleggers om hun panden te verkopen. Waar eerst felle kritiek klonk, maken gelatenheid en opluchting nu soms de boventoon uit: geen zorgen meer over de portefeuille, maar wel profiteren van een verkoop tegen een goede prijs.

Rijnmond sprak zo verhuurder Marco (pseudoniem), een Rotterdamse ondernemer en voormalig vastgoedbelegger. Hij heeft zijn portefeuille grotendeels afgebouwd.

Zijn kijk op de situatie is inmiddels volledig veranderd. “De Wet Betaalbare Huur heeft me gestimuleerd alles uit te ponden. Ik ben blij en verlost van alle stress,” aldus Marco.

Waar hij in het verleden een fervent tegenstander was van het beleid van oud-minister Hugo de Jonge, prijst hij nu indirect de gevolgen. In 2019 was Marco nog boos en gefrustreerd over de regelgeving en de publieke kritiek op verhuurders.

Inmiddels vindt hij dat vastgoedverhuur voor hem vooral veel zorgen en werk opleverde, zoals huurcommissieprocedures en problemen met wanbetaling.

Financieel succes ondanks kritiek

Ondanks zijn kritiek op de aangescherpte regels, heeft Marco financieel geprofiteerd van de waardestijging van zijn vastgoed.

Van de 22 woningen die hij bezat, heeft hij er inmiddels 15 verkocht, met een totale winst van 186.000 euro. “Die verkoop is een groot feest,” laat hij weten.

Nieuwe horizon: investeren in starters

Met zijn vrijgekomen vermogen richt Marco zich op een nieuwe uitdaging: het ondersteunen van startende ondernemers die geen financiering krijgen via traditionele banken. “Het is simpel: op tijd erin en op tijd eruit,” zegt hij over zijn aanpak. Hij kijkt uit naar een toekomst zonder vastgoed, opgelucht dat hij zich niet langer hoeft te bekommeren om huurders of gemeentelijke regels.

De transitie van ‘boze huisbaas’ naar een opgeluchte ondernemer toont hoe regelgeving de koers van individuele beleggers kan beïnvloeden, zowel in financieel als emotioneel opzicht.

Hoe goed het wegvallen van die kleinere verhuurders voor de totale markt is, valt natuurlijk te betwijfelen.