Huizenprijzen slotkwartaal 2023: Forse stijging en krapte op de markt

Stijgende huizenprijs

Stijgende huizenprijs Foto: CNS

  • Huizenprijzen zijn in het slotkwartaal van 2023 met 5,3% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, onder invloed van soepelere leenormen, dalende hypotheekrentes, en een krapper wordend aanbod.
  • De gemiddelde verkoopprijs van een huis bereikte €434.000, met significante verschillen tussen woningtypen. Het aantal verkochte woningen steeg met 12% naar 36.500 transacties.
  • De krapte-indicator van de NVM daalde naar 2,1, wat wijst op een toenemende krapte op de woningmarkt, waarbij bijna 53% van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht.

In het vierde kwartaal van 2023 kende de Nederlandse woningmarkt een opvallende trend: een forse stijging van de huizenprijzen met 5,3% op jaarbasis. Dat schrijft Business Insider op basis van NVM data.

Deze ontwikkeling markeert een significante ommekeer na een eerdere daling van 1,7% in het voorgaande kwartaal. Deskundigen wijzen op een combinatie van factoren die deze trend voeden, waaronder versoepelde leenstandaarden, een afname in hypotheekrentes, en vooral de afnemende beschikbaarheid van woningen.

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Nederland steeg naar €434.000, met opvallende verschillen tussen verschillende soorten woningen. Tussenwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kap woningen en appartementen lieten alle een stijging zien, wat aantoont dat de markt breed gedragen groei vertoont.

ontwikkeling transactieprijzen, bron: NVM

Het aantal transacties steeg eveneens aanzienlijk, met een totaal van 36.500 verkochte woningen in het slotkwartaal, een toename van 12% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ondanks deze toename in verkopen, nam het aanbod aan het eind van het kwartaal af tot iets meer dan 25.000 beschikbare woningen, een daling ten opzichte van de 28.000 woningen die aan het eind van het derde kwartaal beschikbaar waren.

Ruim de helft van de woningen werd voor meer dan de vraagprijs verkocht

De krapte op de woningmarkt wordt nog duidelijker bij het bekijken van de krapte-indicator van de NVM, die daalde naar 2,1. Dit betekent dat kopers gemiddeld uit slechts iets meer dan twee woningen konden kiezen, een situatie die de concurrentie onder kopers aanzienlijk heeft verhoogd.

Bijna 53% van de woningen werd voor meer dan de vraagprijs verkocht, hetgeen het hoogste percentage in 2023 was, waarbij vooral tussenwoningen vaak voor aanzienlijk meer dan de vraagprijs werden verkocht.

Deze gegevens wijzen op een aanhoudende druk op de Nederlandse woningmarkt, waarbij de vraag het aanbod blijft overtreffen. Voor potentiële kopers betekent dit een uitdagende markt, terwijl verkopers profiteren van gunstige verkoopcondities. Dit dynamische landschap vereist een zorgvuldige strategie van zowel kopers als verkopers om hun doelen te bereiken in een steeds competitievere omgeving.