DNB: Huizenprijzen stijgen tot 2027 jaarlijks met 4%

Bouwvakkers

Bouwvakkers Foto: useche360 / Pixabay

  • De huizenprijzen blijven naar verwachting jaarlijks met minstens 4 procent stijgen tot en met 2026, volgens De Nederlandsche Bank (DNB).
  • Deze prijsstijgingen komen door teruglopende investeringen in woningbouw, dalende hypotheekrente en stijgende inkomens.
  • Voor starters betekent dit dat zij zeker tot 2027 weer moeite hebben om een woning te bemachtigen, aangezien slechts 40 procent van de huishoudens een gemiddelde woning kan financieren.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in een recente prognose aangegeven dat de huizenprijzen jaarlijks met minstens 4 procent zullen blijven stijgen tot en met 2026, zo schrijft Business Insider.

Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan de verwachting van zes maanden geleden.

Volgens DNB zijn er verschillende factoren die bijdragen aan deze stijging. Ten eerste zijn de investeringen in de woningbouw teruggelopen. Hierdoor komt er minder nieuw aanbod op de markt, wat de prijzen van bestaande woningen opdrijft.

Daarnaast is de hypotheekrente gedaald, waardoor lenen goedkoper is geworden en mensen bereid zijn meer te betalen voor een huis. Tot slot zijn de inkomens gestegen, wat huizenkopers meer financiële ruimte geeft.

Gevolgen voor starters door hoge prijzen

Vooral starters op de woningmarkt lijken de dupe te worden van deze ontwikkelingen. Waar zij door de recente prijsdalingen weer wat ademruimte kregen, zorgt de nieuwe prijsstijging ervoor dat ze terug bij af zijn.

Volgens DNB heeft momenteel slechts 40 procent van de huishoudens voldoende inkomen om een woning van gemiddelde prijs (€452.000) te financieren.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) deelt de zorgen van DNB, maar wil niet speculeren over de toekomstige prijzen.

“Dat we krapte hebben weten we,” stelt een woordvoerder van de NVM, zij hadden het eerder over een verstikkende krapte. “Laat de markt rustig zijn werk doen.” De NVM benadrukt dat de huizenprijzen sterk afhankelijk zijn van het aanbod, en dan met name van nieuwbouwprojecten.

Zowel DNB als NVM zijn het erover eens dat de oplossing voor de huidige krapte op de woningmarkt ligt in het bouwen van meer woningen.

Alleen door het aanbod te vergroten, kan er een einde komen aan de stijgende prijzen en krijgen starters weer een kans op de woningmarkt. Voorlopig lijkt het er echter op dat huizenkopers rekening moeten houden met aanhoudende prijsstijgingen.