- Minister Mona Keijzer trekt het wetsvoorstel voor huurbevriezing in.
- Sociale huren mogen nu gewoon per 1 juli stijgen.
- Branchevereniging Vastgoed Belang roept de minister op de versoepeling van de middenhuurregeling wel door te zetten.
Het wetsvoorstel om de huren voor sociale huurwoningen in 2025 en 2026 te bevriezen, is door minister Keijzer ingetrokken. Deze beslissing volgt op het negatieve advies van de Raad van State en het ontbreken van een politieke meerderheid. Tegelijkertijd verlaat de PVV de coalitie, wat de steun voor het voorstel verder ondermijnt.
Door het intrekken van het wetsvoorstel mogen de huren in de sociale huursector vanaf 1 juli stijgen. Het wettelijk maximum ligt op 5%, terwijl woningcorporaties een gemiddelde verhoging van maximaal 4,5% mogen doorvoeren. Dit brengt financiële ruimte voor de sector, die eerder bezorgd was over investeringsmogelijkheden.
“Om rust en voortgang terug te brengen in de volkshuisvesting, heb ik besloten om het wetsvoorstel over de huurbevriezing niet in te dienen”, schrijft de minister.
Om rust en voortgang terug te brengen in de volkshuisvesting, heb ik besloten om het wetsvoorstel over de huurbevriezing niet in te dienen.
— Mona Keijzer (@minister_vro) June 3, 2025
De huurbevriezing zou zonder compensatie forse gevolgen hebben gehad voor de woningbouw.https://t.co/n5XukmGP6U
Voorkomen van rem op woningbouw
Zonder compensatie voor corporaties zou de huurbevriezing een negatieve impact hebben gehad op woningbouw en verduurzaming.
Corporaties zouden minder kunnen lenen, waardoor nieuwbouw en renovatieprojecten in de knel zouden komen. De intrekking van het voorstel biedt daarmee perspectief voor de voortgang in de volkshuisvesting.
Door de val van het Kabinet is het onzeker of andere dossiers opgevolgd zullen worden. Voor een gezond investeringsklimaat is het belangrijk dat daar wel op doorgepakt wordt, vindt branchevereniging Vastgoed Belang.
“Veel particuliere en andere private verhuurders zijn door de enorme fiscale en regeldruk gedwongen om hun huurwoningen te verkopen, zoals vorige week opnieuw werd bevestigd door de Kadastercijfers. Dat terwijl er juist 100.000 woningen per jaar bij moeten om de woningnood tegen te gaan”, ziet Vastgoed Belang.
“Met een beter investeringsklimaat kunnen particuliere en andere private verhuurders daar een substantiële bijdragen aan leveren, onder andere door woningen toe te voegen binnen de bestaande gebouwde omgeving – bijvoorbeeld door optoppen, splitsen en transformatie van bedrijfsruimtes”.
Zo had de minister aangekondigd de middenhuurregeling te versoepelen, maar het is door de kabinetsval niet direct duidelijk of dat wel door kan gaan. Vastgoed Belang roept Keijzer op daar wel werk van te maken,
Ook rond box 3 is er nog werk te verzetten, in dit geval door staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen van financiën.
“In het belang van woningzoekenden hopen we dan ook dat ze [Mona Keijzer, red.] ook demissionair alsnog door kan gaan met de voorgenomen versoepeling van onder andere de middenhuurregulering. Ook roepen we de Staten-Generaal op om ervoor te zorgen voorstellen die nu in de Kamer liggen om de onredelijk hoge belastingdruk in box 3 tegen te gaan geen verdere vertraging op te laten lopen”, schrijft Vastgoed Belang in een persbericht.