Huurbevriezing totaal onnodig – huidige maatregelen houden de huren al beperkt en beneden de inflatie

Vrouw in een appartement

Vrouw in een appartement Foto: CNS

  • De huurprijzen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk minder gestegen dan het algemene prijspeil
  • Huurders worden al goed beschermd door bestaande huurprijsmaatregelen
  • Een nieuwe huurbevriezing schaadt het vertrouwen van verhuurders en remt investeringen

Een onlangs gepubliceerde Kamerbrief toont aan dat het wetsvoorstel om de huren van woonruimte tijdelijk te bevriezen, geen enkele toegevoegde waarde heeft.

Uit de inflatie-analyse blijkt dat huurprijzen in Nederland tussen begin 2021 en begin 2025 met slechts 11,6% zijn gestegen, terwijl het algemene prijspeil in diezelfde periode met 22% toenam.

Huurders zijn dus aanzienlijk minder geraakt door prijsstijgingen dan consumenten gemiddeld. Een extra bevriezing van de huurprijzen, zoals Groenlinks-PvdA wil, is dus totaal onnodig.

In een post op LinkedIn noemt Claudia van Meurs – Janssens, huurrecht advocaat bij ActLegal, zo’n bevriezing zelfs ‘schadelijk voor het woningaanbod op lange termijn’.

Huurprijsstijgingen blijven nu al beperkt

De matige stijging van de huurprijzen is het directe gevolg van gerichte overheidsmaatregelen in de afgelopen jaren, ziet Van Meur – Janssens.

In 2021 werden de huren voor zittende huurders in de gereguleerde sector volledig bevroren. Ook in de vrije sector gold er een maximum aan huurverhogingen.

In 2022 was de maximale verhoging in de gereguleerde sector slechts 1,9%, terwijl de inflatie dat jaar opliep tot 10%. In 2023 mochten woningcorporaties de huren slechts verhogen met de cao-loonontwikkeling van het voorgaande jaar plus 0,5%, wat resulteerde in een gemiddelde stijging van 2,5%. De inflatie kwam toen uit op 3,8%.

Middenhuurders komen nu even slecht weg

Alleen in 2024 lag de maximale huurverhoging in de gereguleerde sector iets hoger, namelijk 5,6%, maar de werkelijke gemiddelde huurprijsstijging over de hele huurmarkt (inclusief vrije sector) bedroeg slechts 3,7%.

GroenLinks-PvdA wil per 1 juli 2025 een tijdelijke huurbevriezing invoeren voor alle huursegmenten, maar dat lijkt grotendeels gebaseerd op irrationele sentimenten. Huurders in nieuwe middenhuur sector komen nu net slecht weg omdat de regeling werd ingevoerd na een hoge loonstijging.

Middenhuurders zitten nu bovenop de golf die de inflatie vertraagd volgt. Critici wezen er al op dat zo de situatie kan ontstaan waarbij juist de middenhuur het hardst stijgt. Uiteindelijk zal in een andere situatie het resultaat juist weer beperkt zijn.

Huurders beschermd, verhuurders onder druk

Vooral zittende huurders profiteren van het huidige beleid. Tegelijkertijd worden verhuurders steeds verder beperkt in hun investeringsruimte. De Kamerbrief benadrukt dat huurprijsregulering niet alleen over betaalbaarheid gaat, maar ook over het behouden van voldoende aanbod.

Een nieuwe huurbevriezing zou het investeringsklimaat voor verhuurders verder ondermijnen.

Het beperkt de mogelijkheid tot onderhoud, verduurzaming en uitbreiding van het huurwoningaanbod. Daarmee brengt het voorstel niet alleen het financiële evenwicht van verhuurders in gevaar, maar ook de beschikbaarheid van huurwoningen op lange termijn.

En, uiteindelijk: de Kamer heeft eerder dit systeem van verhogingen zelf goedgekeurd. Door nu alweer bij te sturen op een enkele situatie die net wat zuur uitpakt, zou de overheid zich een onbetrouwbare partner tonen.