Huurder moet meewerken aan aanpassingen voor WWS-optimalisatie voor woningen waarvoor de verhuurder nog de tijd heeft tot 1 juli 2025

Foto:

  • Verhuurders hebben tot 1 juli 2025 om woningen met minder dan 144 punten te verbeteren en een gereguleerde huurprijs te vermijden.
  • De wet verplicht huurders onder bepaalde voorwaarden om mee te werken aan verbeteringen.
  • Een redelijke en transparante communicatie kan juridische conflicten voorkomen.

Met de invoering van de Wet betaalbare huur worden verhuurders geconfronteerd met strengere eisen voor het behoud van vrijesectorwoningen. Woningen moeten vanaf juli 2024 minimaal 187 punten hebben om buiten de gereguleerde sector te vallen.

Voor woningen die voor deze datum boven de liberalisatiegrens vielen, maar nu minder dan 144 punten hebben, biedt de wet een overgangsperiode.

Verhuurders hebben tot 1 juli 2025 de tijd om verbeteringen door te voeren en te voorkomen dat de woning onder gereguleerde huurvoorwaarden valt, daarover schrijven de juristen van IJzer advocaten in een artikel.

De benodigde aanpassingen vragen in veel gevallen om toegang tot de woning, en de medewerking van huurders is niet altijd vanzelfsprekend. Dit roept de vraag op in hoeverre huurders verplicht zijn om mee te werken en onder welke voorwaarden dit kan worden afgedwongen.

Wettelijke verplichtingen: dringende werkzaamheden of renovatie?

Volgens het Burgerlijk Wetboek moeten huurders gelegenheid bieden voor dringende werkzaamheden en renovatie, stellen de huurrecht-advocaten. De aard van de aanpassingen bepaalt welke regels gelden:

  1. Dringende werkzaamheden
    Bij werkzaamheden die niet uitgesteld kunnen worden zonder directe schade of financiƫle nadelen, is medewerking van de huurder verplicht. De verhuurder kan juridische stappen ondernemen om toegang tot de woning af te dwingen, indien nodig.
  2. Renovatie
    Wanneer de werkzaamheden fysieke verbeteringen omvatten, zoals isolatie of het plaatsen van dubbelglas, kwalificeren deze als renovatie. In dat geval moet de verhuurder een schriftelijk, redelijk voorstel doen aan de huurder. De huurder kan pas weigeren als de rechter vaststelt dat het voorstel onredelijk is.

Aanpassingen voor WWS-punten: dringend of renovatie?

De vraag of het verhogen van het puntentotaal om aan de WWS-eisen te voldoen kwalificeert als dringende werkzaamheden of renovatie, is niet zwart-wit. Enerzijds kan worden gesteld dat de harde deadline van 1 juli 2025 en de dreiging van een gereguleerde huurprijs voldoende dringendheid vormen.

Anderzijds kan het verbeteren van isolatie, het plaatsen van dubbelglas of andere fysieke aanpassingen ook worden gezien als renovatie.

De advocaten stellen dat het bij woningverbeteringen gericht op de puntentelling waarschijnlijker is dat deze als dringende werkzaamheden worden aangemerkt. Je kunt als verhuurder dan dus aanpassingen gaan doen.

Altijd in overleg

Het blijft altijd verstandig voor verhuurders om een zorgvuldige en transparante aanpak te hanteren, zo zien we bij Vastgoed Insider in talloze gevallen. Dit begint met duidelijke communicatie over de aard en noodzaak van de werkzaamheden.

Door huurders tijdig te informeren en schriftelijk een voorstel te doen, kan weerstand worden voorkomen. Bovendien biedt een redelijke en professionele houding meer kans op een soepele samenwerking, waardoor juridische procedures vaak niet nodig zijn.