- Gemeenten hebben vanaf 2025 de mogelijkheid in te grijpen bij te hoge huren, als gevolg van de Wet betaalbare huur.
- Door de wet vallen meer woningen onder de gereguleerde huur.
- Gemeenten kunnen boetes opleggen en andere maatregelen nemen tegen verhuurders die de regels overtreden.
Een belangrijke reminder voor verhuurders: vanaf 1 januari 2025 krijgen Nederlandse gemeenten een belangrijke rol bij het handhaven van de huurprijzen op basis van het het Woningwaarderingsstelsel (WWS).
Deze handhavingsplicht vloeit voort uit de Wet betaalbare huur, die op 1 juli 2024 is ingegaan. De wet heeft als doel huurders beter te beschermen door strengere regels op te leggen aan verhuurders en meer woningen te onderwerpen aan een maximale huurprijs, vastgesteld via het WWS.
Voor huurders betekent dit dat zij hun huur kunnen laten controleren door hun gemeente. Als blijkt dat een verhuurder meer vraagt dan toegestaan, kan de gemeente ingrijpen en de verhuurder dwingen de huurprijs aan te passen.
Welke woningen vallen onder de nieuwe regels?
Welk soort huurwoningen vallen ook al weer onder de nieuwe regels?De maximale huurprijzen gelden niet voor alle huurwoningen, maar voor sociale huur en het middensegment.
Of een woning onder gereguleerde huur valt, hangt af van het moment waarop het huurcontract is afgesloten en de destijds geldende huurgrens. Voor sociale huurwoningen geldt een maximale kale huur van €879,66.
Het middensegment, dat sinds juli 2024 is ingevoerd, heeft een maximum van 144 tot 186 punten, wat neerkomt op een huurprijs van maximaal €1.157,95. Woningen met meer dan 187 punten vallen in de vrije sector en zijn niet onderhevig aan deze regels. Belangrijk is dat huurcontracten tijdens de looptijd niet kunnen worden geliberaliseerd, dus een woning blijft onder het puntenstelsel vallen zolang het oorspronkelijke contract van kracht is.
Gemeenten en hun handhavingsrol
Gemeenten worden verantwoordelijk voor het handhaven van deze regels. Zij kunnen optreden als een huurder een melding maakt of een handhavingsverzoek indient. Daarnaast hebben ze de bevoegdheid om zelf actief onderzoek te doen naar mogelijke overtredingen.
Gemeenten kunnen verhuurders verplichten om de huurprijs te corrigeren, maar kunnen de huur niet direct aanpassen. Wel kunnen ze sancties opleggen, zoals boetes.
Deze handhavingsmogelijkheden zijn sinds 1 juli 2023 al uitgebreid via een aanpassing in de Wet goed verhuurderschap. Hierdoor kunnen gemeenten niet alleen optreden tegen te hoge huurprijzen, maar ook tegen ongewenst verhuurgedrag, zoals het vragen van te hoge servicekosten, intimidatie en discriminatie.
Huurders kunnen hun huurprijs toetsen aan het WWS-puntenstelsel om te controleren of zij een ‘eerlijke huur’ betalen.
Als blijkt dat de huurprijs te hoog is, kan de verhuurder verplicht worden om de huur te verlagen. Dit geldt zowel voor woningen van woningcorporaties als voor particuliere verhuurders.