Huurverhogingen in 2025: Wat mag je als verhuurder in sociaal, midden- en vrij segment

Jong stel

Jong stel Foto: CNS

  • In het sociale huursegment geldt een maximale verhoging van 5%, met hogere bedragen bij midden- of hoge inkomens.
  • Voor middenhuurcontracten vanaf 1 juli 2024 mag de huur jaarlijks maximaal 7,7% stijgen.
  • In de vrije sector geldt een aftopping van 4,1%, ook voor bestaande contracten die straks onder de middenhuur vallen.

Welke huurverhogingen mag je als verhuurder dit jaar nu eigenlijk doorvoeren?

Eind vorige jaar zijn de maximale huurverhogingen voor 2025 vastgesteld. Welke verhoging doorgevoerd mag worden, hangt uiteraard af van het segment waarin de woning zich bevindt.

We zetten de zaken voor het laag segment (‘sociale huur’), het nieuwe middensegment en de vrije sector hier op een rijtje.

De grenzen die de wet stelt verschillen per segment en zijn bovendien afhankelijk van het moment waarop de huurovereenkomst is afgesloten. Voor verhuurders is het belangrijk om de juiste procedures te volgen om verhogingen juridisch correct en effectief door te voeren.

Sociale huur: huurverhoging op voorstel, per 1 juli 2025, maximaal 5 procent

Let op: in het voorjaarsakkoord is op 16 april vastgelegd dat onderstaande huurverhoging voor de Sociale Huur niet doorgaat.

Voor woningen in het sociale huursegment – het oude laagsegment – geldt dat de huurverhoging alleen mag plaatsvinden na een schriftelijk voorstel van de verhuurder. De huurprijs mag hier per 1 juli 2025 worden verhoogd, dat betekent ook dat het voorstel uiterlijk op 30 april 2025 bij de huurder moet zijn ingediend.

Let op: de maximale verhoging van 5 procent geldt niet voor huurders met een middeninkomen of een hoger inkomen. Via het ‘Portaal voor Inkomensafhankelijke Huurverhoging‘ kunnen verhuurders checken of dat het geval is. Afhankelijk van het inkomen is dan een verhoging van maximaal € 50 of € 100 per maand mogelijk.

Belangrijk is dat de nieuwe huurprijs niet hoger mag zijn dan de maximaal toegestane huurprijs op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS).

Huurders die het niet eens zijn met de verhoging kunnen bezwaar maken; in dat geval moet de verhuurder de Huurcommissie inschakelen voor een toetsing.

Weten hoe het precies werkt? Het kan waardevol zijn juridisch advies in te winnen.

Je voorstel moet zo bijvoorbeeld schriftelijk worden gedaan en ook nog aan een aantal voorwaarden voldoen. Daarover schrijft huurrecht advocaat Claudia van Meurs-Janssens voor ActLegal. Het lijkt logisch, maar zo moet je brief onder andere zeker de huidige huurprijs en het percentage of bedrag van de wijziging bevatten.

Middenhuur: huurverhoging uit contract, tot 7,7%

Voor huurovereenkomsten die vanaf 1 juli 2024 zijn gesloten in het middensegment, geldt een maximale jaarlijkse huurverhoging van 7,7% in 2025.

De verhoging volgt automatisch, zoals afgesproken in het contract. Een schriftelijk voorstel of aankondiging is niet verplicht, maar wel zo netjes. In de praktijk zien we dat een brief met een aankondiging helpt om discussies te voorkomen.

De afgesproken verhoging in het contract mag niet worden overschreden; als het contract een lager percentage noemt, geldt dat lagere bedrag. Ook hier mag de huurprijs nooit hoger worden dan de maximale WWS-huurprijs. Huurders hebben vier maanden de tijd om bezwaar aan te tekenen bij de Huurcommissie na de ingangsdatum van de verhoging.

Vrije sector: verhoging blijft gemaximeerd op 4,1%

In de vrije sector geldt ook dat de huurverhoging voortvloeit uit het contract, zonder dat een apart voorstel nodig is. Voor 2025 is de maximale toegestane verhoging 4,1%. Dit percentage is een wettelijke aftopping; als in de overeenkomst een lagere jaarlijkse verhoging is afgesproken, dan geldt dat lagere percentage.

Voor lopende contracten die zijn afgesloten vóór 1 juli 2024 en toen onder de vrije sector vielen, maar nu als middenhuur worden beschouwd, blijft voorlopig de vrije sectorgrens gelden. De middenhuurregels gaan pas in bij een nieuwe huurovereenkomst.

Ook huurders in de vrije sector kunnen bezwaar maken bij de Huurcommissie, mits dit binnen vier maanden na de ingangsdatum gebeurt.

Belangrijk voor verhuurders: ken de data en regels

Voor een correcte uitvoering van huurverhogingen in 2025 is vooral de timing van belang. In het sociale segment moet vóór 1 mei een voorstel worden gedaan; in de andere segmenten is het contract bepalend, maar loont duidelijke communicatie.

In alle gevallen geldt dat de maximale huurprijs op basis van het WWS niet mag worden overschreden.

Corporaties zullen vaak 1 datum kiezen waarop alle huren herzien worden. Zo kan het zijn dat alle soorten huur binnen een corporatie worden aangepast op de datum die voor social huur geldt, 1 juli.