- Het aantal verhuurde huurwoningen neemt af, wat leidt tot stijgende huurprijzen.
- De nieuwe Wet betaalbare huur draagt bij aan deze trend.
- Onzekerheid en maatregelen zorgen voor een voorspelbare maar zorgwekkende huurstijging.
In het tweede kwartaal van 2024 werd 26,9 procent minder verhuurd dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Deze daling heeft geleid tot een significante stijging van de huurprijzen. Volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedmanagement Nederland (VMN) is dit een direct gevolg van de Wet betaalbare huur, waardoor het aantal huurwoningen verder afneemt.
Ramon Stoffer, register taxateur van Westfries Goed, bevestigt dit beeld in het Noordhollands Dagblad: “Het aantal huurwoningen zal verder afnemen nu de nieuwe Wet betaalbare huur is ingegaan.”
Vooral bij nieuwbouwwoningen is de impact merkbaar. De trend laat zien dat er minder huurwoningen beschikbaar zijn, met name in Noord-Holland en Zuid-Holland.
In deze provincies zijn huurprijzen voor een woning nu bijna 1.400 euro per maand, met Amsterdam als uitschieter waar de huurprijs rond de 1.476 euro per maand ligt. Deze stijgende trend zorgt voor hogere woonlasten en minder beschikbare woningen.
Voorspelbare huurmarkt
Ondanks de onzekerheid op de markt, blijkt de huurstijging voorspelbaar. Stoffer merkt op dat de recente maatregelen van de overheid, zoals de stapeling van maandelijkse huurmaatregelen, huurders ontmoedigen.
Deze maatregelen moeten de huurstijging controleren, maar lijken juist het tegenovergestelde effect te hebben door de balans op de woningmarkt verder te verstoren.
“De markt blijft gespannen,” aldus Stoffer, “en we zien een toenemende verkoop van huurwoningen door eigenaren die niet langer willen verhuren onder de nieuwe wetgeving.”
‘De bakker moet wel zijn inkoop kunnen betalen’
“Helaas denkt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat men dit alleen roept om de huren hoog te houden. Deze framing is echter onjuist bewijzen de cijfers”, schrijft Stoffer nog op LinkedIn over de kwestie.
“Beste Landelijke Studentenvakbond het verdwijnen van de middenhuur (879,66 -1157,95 euro) is geen mening, maar een feit. Je kan vòòr goedkoop brood zijn, maar de bakker moet wel zijn inkoop kunnen betalen.”