Hypotheekaanvragen in Nederland in eerste kwartaal met meer dan een kwart gestegen

Vrouw bij een flat

Vrouw bij een flat Foto: CNS

  • In het eerste kwartaal van 2024 steeg het aantal hypotheekaanvragen in Nederland met meer dan een kwart vergeleken met dezelfde periode in 2023, volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN).
  • Starters op de woningmarkt zagen zich genoodzaakt gemiddeld 42.000 euro aan eigen spaargeld in te leggen, een stijging van 10%, terwijl doorstromers profiteerden van de waardestijging van hun huidige woning.
  • Er is een significante groei in het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen, met een totaal van 115.108 aanvragen in de eerste drie maanden van 2024, en een gemiddeld hypotheekbedrag dat met 7% is gestegen tot 364.640 euro.

De Nederlandse hypotheekmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2024 een opmerkelijke groei doorgemaakt, zo blijkt uit data van HDN, waarover onder andere Business Insider schrijft.

Volgens HDN registreerde het platform in januari, februari en maart maar liefst 115.108 hypotheekaanvragen.

Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 91.050 aanvragen in dezelfde periode vorig jaar. Deze ontwikkeling signaleert niet alleen een herstel van de hypotheekmarkt na een aanzienlijke daling vorig jaar, maar duidt ook op een toenemende activiteit op de woningmarkt.

Steeds meer eigen inleg nodig voor startende eerstehuisbezitters

Starters op de woningmarkt ondervinden wel de gevolgen van de gestegen huizenprijzen. Met een gemiddelde noodzaak van 42.000 euro aan eigen inleg, een stijging van 10% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023, wordt het voor hen steeds moeilijker om een eerste woning te kopen. In totaal dienden starters 13.870 hypotheekaanvragen in bij HDN.

Aan de andere kant zien doorstromers hun kansen op de woningmarkt verbeteren dankzij de waardestijging van hun huidige woningen. Doorstromers die voor nieuwbouw kozen, legden gemiddeld zo’n 34.000 euro aan eigen geld in.

Over het algemeen namen kopers gemiddeld zo’n 40.000 euro aan eigen geld mee, wat iets meer dan 2 procent minder is dan voorheen. Opvallend is ook de groei van de groep kopers die aangeeft slechts 5.000 euro of minder nodig te hebben voor de aanschaf van een woning, wat de grootste groep blijkt te zijn.

Verhitte woningmarkt

De toename van het gemiddelde hypotheekbedrag tot 364.640 euro, een stijging van 7% vergeleken met vorig jaar, onderstreept de verhitte woningmarkt. Huizenkopers zijn bereid meer te lenen in verhouding tot hun inkomen, met een stijging van de leenfactor van 3,93 naar 4,02 keer het brutojaarinkomen.

Regionaal gezien werden de meeste hypotheken afgesloten in Zuid-Holland, Noord-Holland, en Noord-Brabant, met een significante groei van het aantal hypotheekaanvragen in deze provincies. Opmerkelijk is de sterke toename in Zeeland en Overijssel, waar het aantal aanvragen respectievelijk met 35% en 30% steeg.

Ondanks de positieve ontwikkelingen op de hypotheekmarkt, blijft het woningtekort een dringend probleem.

Makelaars melden een afname van het aantal te koop staande woningen, wat recentelijk duidelijk werd tijdens de NVM Open Huizen Dag, die aanzienlijk minder bezoekers trok dan voorheen.