Hypotheekfraude door drugscriminelen landelijk probleem – dit zet woningmarkt en instituties onder druk

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • Hypotheekfraude door drugscriminelen neemt landelijk toe, met Amsterdam als centrum van de problematiek.
  • Banken en politie signaleren de risico’s van deze fraude voor de financiële sector en de woningmarkt.
  • Oplossingen liggen in strengere controles op inkomsten en bedrijfsregistraties.

De afgelopen jaren zijn drugscriminelen steeds actiever geworden in het plegen van hypotheekfraude, wat een groeiend probleem vormt in heel Nederland. Dat blijkt uit een reportage door het Financieel Dagblad, nadat eerder al dergelijke hypotheekfraude in Amsterdam aan het licht kwam.

Uit een recent onderzoek van de Amsterdamse politie blijkt dat honderden huizen zijn aangekocht door criminelen, waarbij er landelijk wordt gesproken over ruim achtduizend woningen. Het gaat hierbij om drugscriminelen die overschakelen naar fraude, omdat dit een veiliger en lucratiever verdienmodel biedt.

Drugscriminelen stappen over naar fraude

De politie in Amsterdam, onder leiding van politiechef Pim Jansonius, ontdekte dat drugscriminelen zich de afgelopen jaren steeds vaker richten op hypotheekfraude.

Dit doen zij door middel van vervalste documenten zoals loonstroken en werkgeversverklaringen. Hierdoor kunnen ze op eenvoudige wijze hypotheken verkrijgen bij banken.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) herkent dit probleem en benadrukt de noodzaak om de toegang tot hypotheken voor criminelen structureel te blokkeren. Banken geven aan dat zij vaak onvoldoende middelen hebben om deze vorm van fraude effectief tegen te gaan.

Woningmarkt en samenleving onder druk

Deze vorm van criminaliteit zorgt niet alleen voor ontwrichting van de woningmarkt, maar tast ook de integriteit van de financiële sector aan.

Het probleem beperkt zich niet tot Amsterdam; ook in andere regio’s, zoals Noord-Holland en Den Haag, zijn soortgelijke fraudes ontdekt.

De omvang van de fraude is volgens Jansonius ‘schrikbarend’. Hij benadrukt de noodzaak om systeemfouten in de hypotheekmarkt aan te pakken.

Zo pleit hij voor betere controles op de opgegeven inkomsten bij hypotheekaanvragen en strengere eisen bij inschrijvingen in het Handelsregister. Op dit moment is het voor criminelen te gemakkelijk om met valse documenten grote leningen te verkrijgen.

Strengere regelgeving en controle zou hierbij een oplossing kunnen zijn.