Hypotheken met korte rentevaste periode steeds populairder onder eigenwoningbezitters

Appartementen met grafiek

Grafiek Foto: CNS

  • De populariteit van hypotheken met een rentevaste periode tot 15 jaar neemt sterk toe onder huizenkopers.
  • Huizenkopers kiezen voor kortere rentevaste periodes in de hoop dat de hypotheekrente na afloop lager zal zijn.
  • De Hypotheker constateert zo dat het aantal aanvragen voor hypotheken met een korte rentevaste periode, tot vijftien jaar, aanzienlijk is gestegen.

De populariteit van hypotheken met een rentevaste periode tot 15 jaar neemt sterk toe onder huizenkopers, aldus financieel intermediair De Hypotheker.

Het aantal aanvragen voor deze hypotheken is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld, zo schrijft Business Insider op basis van de cijfers. Dit komt voort uit de verwachting dat de hypotheekrente na de rentevaste periode lager zal zijn.

De Hypotheker constateert dat het aantal aanvragen voor hypotheken met een korte rentevaste periode, tot vijftien jaar, aanzienlijk is gestegen in de eerste vijf maanden van dit jaar. In vergelijking met dezelfde periode in 2022 is er een stijging van maar liefst 22 procent. Huizenkopers lijken te anticiperen op een dalende hypotheekrente, wat hun voorkeur voor kortere rentevaste periodes verklaart.

Dalende populariteit lange rentevaste periodes

Tegelijkertijd merkt De Hypotheker een afname in het aantal aanvragen voor hypotheken met langere rentevaste periodes van vijftien tot dertig jaar. Het aantal aanvragen daalde met 8 procent ten opzichte van 2023 en zelfs met 295 procent ten opzichte van 2022. Hierdoor is het aandeel van deze hypotheken geslonken van 84 procent in 2022 naar 38 procent dit jaar.

Volgens Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, kiezen steeds meer huizenkopers voor kortere rentevaste periodes in de hoop dat de hypotheekrente na afloop lager zal zijn.

De recente rentetariefsverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) ondersteunt deze verwachting. De hypotheekrente is in mei licht gedaald van 3,95 procent naar 3,90 procent voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie en een rentevaste periode van tien jaar.

De Rijke geeft aan dat de hypotheekrentes in 2022 flink zijn gestegen, waardoor de tarieven momenteel hoger liggen dan in de vijf jaren daarvoor, wat de veranderende voorkeuren van huizenkopers verklaart.

Met de verwachting dat de hypotheekrentes zullen dalen of stabiel blijven, kan deze trend zich de komende tijd verder doorzetten. Huizenkopers kijken steeds meer naar mogelijkheden om te profiteren van mogelijke rentewijzigingen op de korte termijn.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.