- Flexibilisering van de arbeidsmarkt leidt tot werkenden die geen hypotheek kunnen krijgen en vastlopen op de woningmarkt.
- Overheidsbeleid verergert het woningprobleem en duwt kleine verhuurders uit de markt.
- De impact van de huurwet van Hugo de Jonge zorgt voor een crisis onder werkenden en kleine ondernemers.
De doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft Nederland veranderd in een zzp-land, waar honderdduizenden mensen een goede huur kunnen betalen, maar geen hypotheek krijgen. Dat betoogt columniste Marianne Zwagerman in De Telegraaf.
Terwijl deze goedverdienende werkenden de sociale huurmarkt niet eens kunnen betreden, is deze bovendien volledig vastgelopen door falend overheidsbeleid.
Met een miljoen extra mensen in slechts acht jaar tijd en nauwelijks extra woningen vanwege stikstofproblematiek, is de situatie schrijnend, stelt Zwagerman
Falend beleid en de gevolgen
Voormalig minister van Wonen, Hugo de Jonge, stond voor een duidelijke uitdaging: het groeiende aantal inwoners combineren met de noodzaak voor extra woningen.
Echter, in plaats van deze urgente bouwopgave aan te pakken, koos hij ervoor om de huurmarkt te reguleren. Dit deed hij door huurders te beschermen tegen de zogenaamd ‘gierige verhuurders’, maar in de praktijk had dit desastreuze gevolgen.
De nieuwe huurwet leidde tot een situatie waarin veel kleine verhuurders gedwongen werden hun woningen te verkopen, omdat er geen rendement meer te behalen viel.
Dit falende beleid heeft niet alleen geleid tot een groeiend tekort aan huurwoningen, maar dreigt ook een nieuwe groep daklozen te creëren: werkende professionals zoals ICT’ers en verpleegkundigen.