Mogelijke impact van stroomuitval op vastgoedwaarde

Electriciteitsnetwerk

Electriciteitsnetwerk Foto: Anton Dmitriev / Unsplash

  • Netcongestie vormt een groeiend probleem voor huishoudens en kan leiden tot regelmatige stroomuitval.
  • Dergelijke stroomproblemen kunnen de aantrekkelijkheid van vastgoed in getroffen gebieden verminderen.
  • Vastgoedinvesteerders lopen het risico op waardevermindering van hun bezittingen en moeten zich bewust zijn van de risico’s.
  • Lees ook: Klimaatrisico’s kunnen ook verhuurder raken

Netcongestie, het overbelast raken van het elektriciteitsnet, wordt een steeds reëler probleem voor Nederlandse huishoudens. Volgens een recent artikel van Solar365 dreigt deze situatie anderhalf miljoen kleinverbruikers te treffen als er geen actie wordt ondernomen.

Dit heeft niet alleen directe gevolgen voor de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening, maar kan ook een indirect effect hebben op de vastgoedmarkt, met name in gebieden waar regelmatige stroomuitval een realiteit is.

Impact op de aantrekkelijkheid van vastgoed

Voor vastgoedinvesteerders kan dit een belangrijk aandachtspunt zijn. Woningen en commerciële panden in gebieden met frequente stroomuitval kunnen minder aantrekkelijk worden voor kopers en huurders. Dit kan leiden tot een waardevermindering van het vastgoed.

Bovendien kunnen problemen zoals onderspanning, overspanning, en een verhoogd risico op storingen de functionaliteit en het comfort van een pand beïnvloeden, wat eveneens een negatieve invloed kan hebben op de marktwaarde.

Risico’s voor investeerders

Vastgoedinvesteerders moeten zich bewust zijn van deze risico’s. De mogelijke waardevermindering van hun bezittingen in gebieden met netcongestie en stroomuitval kan hun rendement beïnvloeden.

Het is daarom raadzaam voor investeerders om zich te verdiepen in de staat van het elektriciteitsnetwerk en geplande verbeteringen in de regio’s waar zij willen investeren. Een grondige risicoanalyse, inclusief het potentieel van stroomproblemen, is essentieel om weloverwogen investeringsbeslissingen te nemen.

De toenemende netcongestie en het risico op stroomuitval vormen een nieuwe uitdaging voor de vastgoedmarkt. Investeerders moeten deze factor meewegen bij het beoordelen van vastgoed, zowel voor nieuwe investeringen als voor hun huidige portefeuille. Proactieve maatregelen en bewustzijn over deze kwestie kunnen helpen om potentiële negatieve gevolgen te beperken.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.