In 4 op de 10 VvE’s speelt een conflict, dat is ongezond voor eigenaar-bewoners en vastgoedbeleggers

Rijtje woningen

Rijtje woningen Foto: CNS

  • Vier op de tien VvE’s kampen met conflicten.
  • Bewoners voelen zich vaak machteloos tegenover hun eigen bestuur.
  • De oplossing wordt nu vij wijkrechters en betere geschillenbeslechting gezocht.

Conflicten binnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn een wijdverspreid probleem in Nederland. Volgens een rapport van de Vereniging Eigen Huis (VEH) spelen in vier op de tien VvE’s conflicten tussen bewoners en besturen. Daarover schrijft onder andere De Telegraaf.

Dit leidt tot veel frustratie en een gevoel van onmacht bij de betrokkenen. Vaak gaat het om kwesties zoals isolatie, schoonmaak en onderhoud, maar ook om meer persoonlijke ergernissen. Met naar schatting 135.000 VvE’s in Nederland is de impact aanzienlijk.

VvE’s zijn bedoeld om samenwerking tussen eigenaren te bevorderen, maar in de praktijk blijken burenruzies vaak een belemmering voor een gezonde leefomgeving.

Deze conflicten treffen niet alleen eigenaar-bewoners, maar ook verhuurders die met een appartement of bijvoorbeeld een bovenwoning deel uit kunnen maken van een VvE.

Machteloosheid overheerst

Een belangrijk probleem dat uit het rapport naar voren komt, is de machteloosheid die veel bewoners ervaren. Bewoners voelen zich vaak buitenspel gezet door hun eigen bestuur, dat zij als een machtige en ongenaakbare instantie ervaren.

De problemen escaleren vaak doordat communicatie tussen bestuur en bewoners ontbreekt. In plaats van gezamenlijk te werken aan oplossingen, ontstaan er spanningen die leiden tot langdurige conflicten.

Deze geschillen kunnen uiteindelijk juridisch worden, wat niet alleen de relatie tussen bewoners beschadigt, maar ook zorgt voor hoge kosten.

Om deze conflicten aan te pakken, pleit Vereniging Eigen Huis voor de invoering van wijkrechters. Deze zouden een laagdrempelige manier moeten bieden om geschillen op te lossen, zonder dat bewoners direct naar de rechter hoeven te stappen, schrijft BNN Vara.

Dit zou niet alleen tijd besparen, maar ook een hoop geld en stress voorkomen.

Bemiddeling of een professionele bestuurder

Het idee van wijkrechters is onderdeel van een bredere beweging om VvE-geschillen efficiënter op te lossen. “De huidige procedures zijn moeilijk, duur en tijdrovend,” aldus VEH. Door een neutrale partij in te schakelen, kunnen conflicten sneller worden opgelost en kunnen VvE’s weer focussen op hun kerntaken: het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke eigendommen.

Een deel van de conflicten zou ook voorkomen kunnen worden door een professionele VvE-beheerder. Eigenaar bewoners, maar ook kleinere en middelgrote-vastgoedbeleggers hebben lang niet altijd de tijd of kennis om een heel onderhoudsplan te overzien. Daar komen professionele beheerders van pas.

Zulke beheerders zorgen voor betere communicatie, efficiënte probleemoplossing en vaak kostenbesparende maatregelen.