In Amsterdam blijft geen kleine vastgoedbelegger meer over

Amsterdam

Amsterdam Foto: Swaasfotografie / Pixabay

  • Particuliere beleggers in Amsterdam doen massaal hun woningen van de hand, vooral in het centrum, aldus Jerry Wijnen van MVA.
  • In Rotterdam ziet beleggingsmakelaar Frank Haver geen opwaartse trend in de markt, terwijl grotere beleggers nog actief blijven in vastgoed met potentie.
  • Wijnand Groenen van Meerdervoort signaleert een veranderende markt, met buitenlandse fondsen die vastgoed verkopen en een afnemende verkoopnoodzaak door dalende rentes.

Op de Amsterdamse en Rotterdamse woningmarkt zijn opmerkelijke verschuivingen gaande. Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), constateert een opvallende trend in de hoofdstad. Kleine, particuliere beleggers verkopen in grote getale hun woningen, vooral in het centrum, geeft hij aan tegenover Vastgoedmarkt. Deze appartementen, hoewel zeer goed gelegen, zijn niet gemakkelijk te liberaliseren. Wijnen benadrukt echter dat dit de rol van de grotere beleggers niet vermindert; deze blijven actief, maar dan buiten het centrum en in andere steden zoals Almere en Lelystad.

In Rotterdam deelt Frank Haver, beleggingsmakelaar bij BeleggingspandRotterdam, een andere observatie met de vastgoedsite. Hij ziet geen herstel in de markt. Zijn ervaringen, gebaseerd op recente verkopen, tonen aan dat de transacties vergelijkbaar zijn met vorig jaar en aanzienlijk lager dan het hoogtepunt in april 2022. Haver merkt op dat er altijd vraag is naar grotere panden, zoals die met meerdere woningen of winkels op de begane grond. Deze worden gekocht voor hun toekomstpotentieel, niet voor het huidige verhuurrendement.

Koopjesjacht?

Wijnen wijst op een aanhoudende interesse van grotere beleggers in de Amsterdamse markt. Zij kopen minder dan voorheen, maar zijn klaar om in te springen wanneer zich koopjes voordoen. Deze koopjesjacht is volgens sommigen nog niet voorbij, terwijl anderen, zoals Wijnand Groenen van Meerdervoort, aangeven dat de markt juist nu weer aantrekt. Groenen legt uit dat de jacht voornamelijk werd veroorzaakt door buitenlandse beleggers die hun vastgoed verkochten bij het aflopen van rentevastperiodes. Met de dalende rentes en een afnemende verkoopdruk, wordt het voor partijen zoals Meerdervoort moeilijker om vastgoed aan te kopen, door de toegenomen concurrentie.

In deze dynamische vastgoedmarkt blijven de perspectieven en strategie├źn van beleggers voortdurend veranderen, waarbij zowel lokale als internationale factoren een rol spelen in de besluitvorming.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.