- Nederlandse bouwbedrijven, zoals BAM en VolkerWessels, produceren fabriekswoningen die snel en efficiënt geplaatst kunnen worden.
- Snellere bouwtijd, lagere kosten, en milieuvriendelijke technieken zoals houtskeletbouw verminderen CO₂-uitstoot aanzienlijk.
- Overheidsbeleid en regelgeving beperken opschaling, terwijl de vraag naar betaalbare woningen blijft groeien.
Nederlandse bouwconcerns hebben een technologische sprong gemaakt in de woningbouw. Fabrieksmatige woningbouw, waarbij complete huizen in één dag worden geplaatst, biedt een veelbelovende oplossing voor het nijpende woningtekort. BAM Wonen en VolkerWessels lopen hierin voorop.
Maarten Strijdonk, directeur van BAM Wonen, licht in De Telegraaf toe: “De bouwsector is niet de belemmerende factor. De overheid moet grond aanwijzen”.
Bij het project Wickevoort in Cruquius zijn recent dertien gezinswoningen geplaatst. Deze woningen, gebouwd volgens het Flow-concept, zijn nauwelijks te onderscheiden van traditionele bouw, maar worden in een fractie van de tijd gerealiseerd. “Maar de bouw daarvan duurt een jaar, terwijl de fabriekswoningen in een dag worden geplaatst”, zegt Strijdonk.
Milieuvoordelen en kostenbesparingen
De industriële aanpak brengt meerdere voordelen met zich mee. Houtskeletbouw, gebruikt bij de Flow-woningen, stoot de helft minder CO₂ uit dan traditionele methodes.
De woningen zijn bovendien gasloos en voorzien van zonnepanelen, wat ze zeer energiezuinig maakt. Elektrische verwarming vervangt hier de warmtepomp, wat de kosten verder drukt.
Daarnaast biedt de snelle bouwtijd kopers financiële voordelen. Waar traditionele bouw vaak dubbele lasten met zich meebrengt, kunnen bewoners hier vrijwel direct intrekken. Voor bouwers is de interne productie met robots een uitkomst, zeker nu er een tekort is aan bouwvakkers. Volgens Strijdonk kan de productie nog efficiënter worden wanneer de fabrieken op volle capaciteit draaien.
De opschaling van fabrieksbouw wordt echter bemoeilijkt door trage regelgeving. Alfred Vos, topman van VolkerWessels, wijst in de krant op de bureaucratische uitdagingen: “Nu moeten wij bij elk bouwplan bij alle afzonderlijke 352 gemeenten in gesprek over onze woningen, die allemaal hetzelfde zijn”.