- Oud-CPB-directeur en hoogleraar Coen Teulings benadrukt het belang van betrouwbare overheidspolitiek om langetermijninvesteringen in huurwoningen aan te trekken.
- De huidige stagnatie in de bouw van huurwoningen wordt verergerd door hoge rente, afgenomen bouwvergunningen en het ontmoedigende beleid van gemeenten.
- Zonder structurele oplossingen dreigt de huurmarkt verder onder druk te komen, vooral voor woningzoekenden zonder eigen middelen.
Volgens Coen Teulings, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en voormalig directeur van het CPB, is de kern van het huidige woningbouwprobleem een gebrek aan vertrouwen van beleggers in de Nederlandse overheid.
Tijdens een toespraak op het Nationaal Vastgoeddiner van Vastgoedmarkt, waar De Telegraaf over schrijft, stelde Teulings dat zonder een betrouwbare reputatie van het Nederlandse woonklimaat investeerders niet zullen bijdragen aan de financiering van de geplande bouw van een miljoen woningen tot 2030.
De benodigde €300 miljard voor deze bouwplannen vraagt om grote kapitaalinjecties, vooral vanuit de private sector. Teulings ziet echter dat beleggers terughoudend zijn geworden door een onvoorspelbaar en politiek gestuurd huurbeleid.
Het beleid van Hugo de Jonge heeft volgens hem voor een hoop onvoorspelbaarheid op de markt geleid. Daar zullen we nog jaren last van hebben.
Huurbeleid en politieke keuzes frustreren groei
Het onbetrouwbare huurbeleid van de afgelopen jaren heeft volgens Teulings aanzienlijke schade toegebracht aan de reputatie van Nederland als aantrekkelijke investeringsmarkt.
Beleggers zijn kopschuw omdat ze vrezen dat de politiek hun rendement achteraf inperkt, bijvoorbeeld door restricties op huurstijgingen ten gunste van huurders, zo betoogde hij.
Teulings waarschuwde dat deze politieke kortetermijnfocus, gericht op kiezersgunst, leidt tot stagnatie in de bouw van huurwoningen. Dit treft juist nu een kwetsbare groep woningzoekenden. Door stijgende rentes en hoge koopprijzen is een goed functionerende huurmarkt essentieel, maar deze wordt volgens Teulings stelselmatig als ‘ongewenst stiefkind’ behandeld.
Oplossing ligt in stabiel beleid en samenwerking
De oproep van Teulings is helder: de overheid moet werken aan voorspelbaarheid en betrouwbaarheid in het huurbeleid om het vertrouwen van beleggers te herstellen. Zonder hun kapitaal is de woningbouwambitie onhaalbaar.
Daarbij moet lokaal beleid gericht zijn op het stimuleren van investeringen in betaalbare huurwoningen, in plaats van deze te frustreren.
Alleen door een stabiele samenwerking tussen overheid, beleggers en gemeenten kan de huurmarkt van haar stiefkindstatus worden verlost en de woningmarktcrisis worden aangepakt.