Je heil zoeken over de grens? Weet waar je aan begint.

Spanje

Spanje Foto: ELG21 / Pixabay

Investeren in vastgoed buiten Nederland kan zeker een aantrekkelijke manier zijn om je beleggingsportfolio te diversifiëren en potentiële rendementen te verhogen. Maar tenzij je van een gokje houdt, moet je echt goed weten wat je doet.

Je wordt links en rechts natuurlijk wel lekker gemaakt met kansen in het Verenigd Koningkrijk, Spanje of zelfs Dubai. Echter, het kopen van vastgoed in het buitenland komt met zijn eigen set uitdagingen en risico’s. Hieronder volgt een overzicht van tien belangrijke punten waar Nederlandse beleggers rekening mee moeten houden voordat ze deze stap zetten.

1. Ken de lokale markt

Elk land heeft zijn eigen vastgoedmarkt. En vaak meerdere, want sommige landen zijn veel groter dan Nederland. 

Voordat je investeert, is het essentieel om de lokale marktomstandigheden, prijstrends en vraag en aanbod te begrijpen. Onderzoek de economische stabiliteit, politieke situatie, en groeivooruitzichten van de regio.

Kijk niet te snel met een Nederlandse bril naar de markt. Er zijn immense verschillen. Zo is een mindere buurt in het Verenigd Koninkrijk echt andere koek dan een mindere buurt hier in Nederland.

2. Belastingen

Belastingwetgeving kan sterk verschillen per land en heeft een aanzienlijke impact op je rendement. Informeer jezelf over dubbele belastingverdragen tussen Nederland en het land waarin je investeert, en begrijp hoe inkomsten uit vastgoed worden belast, zowel lokaal als in Nederland.

Onze oude box 3 was gunstig, zolang je meer dan 4% rendement behaalde. Houd er echter rekening mee, dat in veel landen al het daadwerkelijk rendement wordt belast. Net zoals in Nederland vanaf 2027 het geval zou moeten zijn.

3. Juridische aspecten

De juridische procedures voor het kopen van vastgoed variëren aanzienlijk per land. Het is belangrijk om te begrijpen hoe eigendomsrechten, erfpacht, en andere juridische aspecten geregeld zijn in het land van investering.

Vergeet ook zeker het huurrecht niet. Nederland is niet het enige land waar huren (deels) gereguleerd zijn of worden. Zie bijvoorbeeld ons artikel over Catalonië, waar huren nu ook gereguleerd gaan worden.

4. Financiering

Het financieren van een vastgoedinvestering in het buitenland kan gecompliceerd zijn. Nederlandse banken zijn vaak terughoudend om hypotheken te verstrekken voor buitenlands vastgoed. Lokale financiering kan een optie zijn, maar brengt eigen voorwaarden en rentetarieven met zich mee. 

Dit kan ook een kans zijn, overigens. We kennen beleggers die bijvoorbeeld in Duitsland tegen gunstiger condities lenen dan voor hun Nederlandse vastgoed.

5. Wisselkoersrisico

Investeren in een ander land betekent vaak ook investeren in een andere valuta. Wisselkoersschommelingen kunnen invloed hebben op je investering en rendement.

Leen dus nooit in euro’s als je inkomsten en waarde in een andere valuta is, tenzij je het risico aan kunt.

Een manier om dit te mitigeren (hedgen) is door lokaal financiering op te halen, tegen lokale valuta.

6. Beheer van het vastgoed

Het beheren van vastgoed op afstand kan lastig zijn. Overweeg of je zelf het beheer wilt doen of dat je dit uitbesteedt aan een lokaal vastgoedbeheerbedrijf.

Realiseer je dat je ontzettend afhankelijk bent van een beheerder waar je weinig tot geen toezicht op uit kunt oefenen.

We kennen behoorlijk wat verhalen van beleggers in het Verenigd Koninkrijk die veel geld hebben verloren aan een – inmiddels failliete – vastgoedbeheerder.

7. Culturele verschillen

Culturele nuances kunnen invloed hebben op je vastgoedinvestering, van de manier waarop zaken worden gedaan tot verwachtingen van huurders. Een lokale partner of adviseur kan waardevolle inzichten bieden.

In andere landen gaat men ook vaak anders om met tijdslijnen, afspraken, deadlines, etc. Tevens de communicatie hierover. Je moet hier voor open staan.

8. Toegang tot de markt

In sommige landen zijn er restricties voor buitenlandse investeerders. Informeer naar eventuele beperkingen of vereisten voor buitenlandse eigendom. Dit speelt bijvoorbeeld in Tanzania en veel andere groeimarkten.

9. Exitstrategie

Voordat je investeert, moet je nadenken over je langetermijnplannen en een exitstrategie hebben. Hoe gemakkelijk is het om je investering te liquideren als je besluit te verkopen? Wat zijn de juridische en fiscale implicaties? 

10. Doe je huiswerk

Een gedegen voorbereiding is cruciaal. Bezoek de locatie, spreek met lokale experts, en zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je aangaat. Een impulsieve beslissing kan tot kostbare fouten leiden.

Investeren in buitenlands vastgoed kan lucratief zijn, maar vereist zorgvuldige planning en onderzoek. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen Nederlandse investeerders beter voorbereid zijn op de uitdagingen die komen kijken bij het beleggen in vastgoed over de grens.

Tot slot

De belangrijkste reden om het te doen zou in mijn optiek zijn: je vindt het leuk om te doen. 

Voor puur financieel gewin en risicospreiding kun je ook instappen in REITs of beleggingsfondsen.

Avatar foto

Christiaan Crouwers

Christiaan Crouwers (1980) is vastgoedbelegger, zelfstandig interim manager & adviseur, investeerder en oprichter van Vastgoed Insider