- De wachttijden voor woningzoekenden worden door de intrekking van de voorrangsregels voor statushouders slechts minimaal verkort.
- De afschaffing van de voorrangsregeling zorgt voor extra druk op de al overvolle asielzoekerscentra.
- Gemeenten reageren terughoudend op de kabinetsplannen voor nieuwe sobere opvanglocaties voor asielzoekers.
Het kabinet heeft aangekondigd dat statushouders niet langer voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Dit besluit, onderdeel van de recente asieldeal, heeft als doel de druk op de sociale huurmarkt te verlichten.
Toch blijkt dat de maatregel maar weinig verschil maakt voor woningzoekenden, terwijl asielzoekerscentra juist zwaarder belast worden.
Kabinet trekt landelijke voorrangsregeling in
Tot nu toe waren gemeenten verplicht om statushouders te helpen bij het vinden van een woning. Met de afschaffing van deze voorrangsregeling verliezen statushouders echter hun positie binnen de sociale huurmarkt.
Dit betekent dat zij voortaan in dezelfde wachtrij staan als andere woningzoekenden zonder een voorrangspositie. Toch zijn experts kritisch over het effect van deze maatregel op de doorstroom in de sociale huursector.
Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, legt tegenover EenVandaag uit dat de verandering slechts een beperkte impact zal hebben op de wachttijden voor reguliere woningzoekenden.
Hij stelt dat bij een gemiddelde wachttijd van tien jaar, zal mensen zonder voorrang wellicht één jaar korter hoeven te wachten. Dat is dus nog steeds 9 jaar op een wachtlijst. Volgens Boelhouwer blijft de kern van het probleem – het structurele woningtekort – onaangeroerd.
Een belangrijke functie van de voorrangsregeling was het verminderen van de druk op asielzoekerscentra (azc’s) door statushouders snel te verplaatsen naar reguliere woningen. Met de afschaffing hiervan wordt verwacht dat de toch al volle azc’s nóg voller raken.
Boelhouwer wijst erop dat momenteel al ruim 19.000 statushouders wachten op woonruimte, wat betekent dat ook zij langer in opvangcentra verblijven.
Er ontstaat zo een kettingreactie, waarbij ook reguliere azc’s zoals die in Budel verder dichtslibben.