Kabinet verlaagt overdrachtsbelasting en behoudt expatregeling: wat betekent dit voor beleggers?

Eelco Heinen, minister van Financiën

Eelco Heinen, minister van Financiën Foto: Beeld: ©RVD – Martijn Beekman

  • De overdrachtsbelasting voor woningbeleggers en projectontwikkelaars wordt verlaagd van 10,4% naar 8%.
  • De expatregeling blijft grotendeels behouden, met een lichte aanpassing van de belastingkorting van 30% naar 27%.
  • De verlaging van de overdrachtsbelasting en het behoud van de expatregeling zijn resultaten van nachtelijke onderhandelingen binnen het kabinet.

Het kabinet heeft aangekondigd dat de overdrachtsbelasting voor beleggers in vastgoed en projectontwikkelaars wordt verlaagd, dat schrijft het Financieele Dagblad.

Dit besluit volgt na intensieve onderhandelingen tussen de vier coalitiepartijen. De overdrachtsbelasting, die in korte tijd was verhoogd van 6% naar 10,4%, wordt nu verlaagd naar ongeveer 8%.

Deze verlaging komt na stevige protesten van beleggers en politieke druk, met name van de VVD. Beleggers klaagden dat het hogere tarief Nederland minder aantrekkelijk maakte voor investeringen in huurwoningen, terwijl er juist een tekort is aan betaalbare huurwoningen.

De verlaging van de belasting zal naar verwachting €110 miljoen kosten, een bedrag dat het kabinet bereid is te investeren om de woningmarkt toegankelijker te maken voor beleggers.

Expatregeling blijft behouden: wat verandert er?

Een ander belangrijk onderwerp tijdens de nachtelijke onderhandelingen was de expatregeling. Deze regeling biedt buitenlandse werknemers in Nederland een belastingkorting van 30% gedurende hun eerste jaren hier.

Eerdere plannen van de Tweede Kamer om deze korting af te bouwen naar 10% stuitten op veel verzet, vooral van grote bedrijven zoals ASML, die veel expats in dienst hebben.

Het kabinet heeft nu besloten om de expatregeling grotendeels in stand te houden, hoewel de korting iets wordt verlaagd naar 27%. Dit besluit wordt gezien als een compromis waarbij de belangen van zowel buitenlandse werknemers als grote bedrijven worden behartigd.

Met deze maatregelen heeft de VVD schijnbaar haar stempel gedrukt op de begrotingsonderhandelingen, waarbij zij de belangen van zowel beleggers als werkgevers heeft verdedigd. Of de partij ook concessies heeft moeten doen, blijft onduidelijk, aangezien slechts een deel van de plannen is uitgelekt.