Kadaster biedt beperkt inzicht in particuliere huurmarkt – zonder verhuurders van 1 pand – maar dat hoeft helemaal niet

Huurders

Huurders Foto: CNS

  • Het Kwartaalbericht van het Kadaster geeft geen volledig beeld van de private huurwoningmarkt in Nederland.
  • Een aanzienlijk deel van de particuliere verhuurders, vooral zij met één woning, blijft buiten beschouwing.
  • Door gegevens te koppelen tussen overheidsregisters zou dit gat relatief eenvoudig op te vullen zijn, maar dit gebeurt tot op heden niet.

Het Kwartaalbericht Investeerders van het Kadaster wekt de indruk een breed en wetenschappelijk onderbouwd overzicht te bieden van de ontwikkelingen binnen de particuliere huurmarkt.

In werkelijkheid is de reikwijdte van deze rapportage veel beperkter.

Het Kadaster telt enkel huurwoningen die in bezit zijn van professionele investeerders of van particuliere eigenaren met ten minste twee woningen. Verhuurders met één woning, de grootste groep in aantallen, worden buiten beschouwing gelaten.

Een eerdere aanname over het percentage verhuurde tweede woningen bleek bij nader inzien waarschijnlijk niet te kloppen, daarom doet men opnieuw onderzoek. Zo liet het Kadaster weten.

De cijfers zijn nu dus beperkt, maar dat hoefde eigenlijk helemaal niet, zo constateert Arnoud Vlak van Public Value.

Grote groep particuliere verhuurders onzichtbaar, maar is dat wel nodig?

Waar hebben we het over? Volgens het CBS telt de private huursector eind 2024 ruim 1,18 miljoen woningen. Het Kadaster registreert echter slechts 746.700 woningen als particulier verhuurd. Het verschil van ruim 420.000 woningen wordt veroorzaakt doordat de rapportage geen zicht biedt op eigenaren met één woning.

Deze uitsluiting betekent dat circa 36% van de markt niet wordt meegenomen in de kwartaalrapportages, ondanks dat juist deze kleine particuliere verhuurders een fundamentele rol spelen binnen de huursector.

Het argument van het Kadaster dat het lastig is om onderscheid te maken tussen een tweede woning voor eigen gebruik en een daadwerkelijk verhuurde woning, houdt volgens Vlak geen stand.

Door het combineren van bestaande overheidsregisters zoals het BAG en de BRP kan eenvoudig worden vastgesteld of een woning door derden wordt bewoond.

“Als in een woning personen als bewoner geregistreerd staan die niet de eigenaar, diens geregistreerd partner en zijn/haar minderjarige kinderen zijn, is sprake van gebruik door derden, en dus verhuur”, ziet Vlak.

Desondanks blijft het Kadaster vasthouden aan de huidige werkwijze. Daarmee blijft het beeld dat het kwartaalbericht schetst structureel incompleet, en is het voor beleidsvorming en marktinzicht van beperkte waarde.

In een reactie tegenover Vastgoed Insider liet het Kadaster eerder al weten samen te werken met het CBS om de cijfers beter te krijgen. Men verwacht eind dit jaar pas goede data te hebben.