- Een motie van VVD-Kamerlid Peter de Groot om scenario’s en maatregelen uit te werken die middenhuur aantrekkelijker maken, is niet door de Kamer aangenomen.
- De motie benadrukt de negatieve gevolgen van de Wet betaalbare huur, zoals een verkoopgolf in de middenhuursector.
- Doordat de Kamer heeft besloten deze motie niet te steunen, blijft een onderzoek naar oplossingen voor investeerders uit.
VVD-Kamerlid Peter de Groot stelde een motie op waarin hij de regering verzoekt om scenario’s en maatregelen uit te werken omtrent de Wet betaalbare huur.
De Groot verzocht in zijn motie de regering verder “deze scenario’s en maatregelen gelijktijdig met de evaluatie van uitpondcijfers in het eerste kwartaal aan de Tweede Kamer voor te leggen”. Deze motie is echter niet door de Kamer aangenomen.
Het doel was om het weer aantrekkelijk te maken voor investeerders om in middenhuurwoningen te stappen en zo de uitverkoop van deze woningen te stoppen.
De Wet betaalbare huur heeft een flinke impact op de middenhuursector. Volgens signalen uit de markt worden middenhuurwoningen op grote schaal verkocht, waardoor de huisvesting voor middengroepen onder druk komt te staan.
Dit leidt ertoe dat huurders hun woningen kwijtraken en het aanbod van middenhuur slinkt, terwijl de woningnood in Nederland al groot is.
Verhuurders en critici vragen zich af aan wat er nu moet gebeuren. “Niet eens ervoor open staan. Ondanks alle signalen”.
Geen steun voor voorstel, onzekere toekomst voor middenhuur
Al met al betekent dit dat er nu geen concreet onderzoek komt naar hoe investeerders opnieuw verleid kunnen worden tot investeringen in de middenhuursector.
De beslissing laat zien dat de Kamer vooralsnog geen prioriteit geeft aan aanpassingen aan de Wet betaalbare huur om de middenhuursector te versterken. Dit kan grote gevolgen hebben voor huurders die nu al moeite hebben met het vinden van betaalbare woonruimte.
Het roept de vraag op of de situatie in de middenhuursector de komende tijd nog verder zal verslechteren.
Voor investeerders blijft het voorlopig onaantrekkelijk om in middenhuur te blijven of nieuwe projecten te ontwikkelen. Zonder overheidsmaatregelen lijkt het erop dat het aanbod van middenhuur verder zal afnemen, waardoor de druk op de woningmarkt alleen maar toeneemt.
Een aangenomen motie zou overigens ook niet per se hebben betekend dat minister Mona Keijzer direct aan de slag zou gaan met haar evaluatie van de Wet betaalbare huur. Een motie die aangenomen is, is slechts een verzoek van de Kamer aan de regering.