Kamerlid Peter de Groot: ‘Alleen al de aankondiging van deze wet heeft ervoor gezorgd dat huurwoningen verkocht worden’

Vrouw in kamer

Vrouw in kamer Foto: CNS

  • Peter de Groot, VVD Kamerlid, spreekt zich uit tegen de nieuwe wet voor huurregulering van middenhuurwoningen tijdens de behandeling in de Tweede Kamer.
  • De Groot beweert dat de aankondiging van de wet al heeft geleid tot de verkoop van huurwoningen en een vermindering van nieuwbouw.
  • Hij bekritiseert de aanpak van de minister, die volgens hem op termijn zal resulteren in een verminderd aanbod van huurwoningen.

In een recente post op LinkedIn uit Peter de Groot, Kamerlid van de VVD, zijn zorgen over de nieuwe wetgeving die de huurregulering voor middenhuur reguleert. Tijdens de behandeling van deze wet in de Tweede Kamer heeft De Groot, die al twee jaar betrokken is bij de ontwikkeling van deze wet, zijn kritiek niet onder stoelen of banken gestoken.

Zorgen over de impact op de huurmarkt

Volgens De Groot heeft de enkele aankondiging van de wet al negatieve gevolgen gehad voor de huurmarkt. Hij stelt dat het heeft geleid tot de verkoop van bestaande huurwoningen en een daling in de nieuwbouw van dergelijke woningen.

Dit scenario schetst hij als problematisch, vooral omdat het een tegenovergesteld effect lijkt te hebben van wat de wet beoogt: het vergroten van het aanbod aan betaalbare huurwoningen.

De Groot bekritiseert de aanpak van de minister, die volgens hem een systeem voortzet dat oorspronkelijk bedoeld is voor de sociale huursector, zonder de benodigde subsidies die bij dergelijke regulering horen.

Hij voegt eraan toe dat de effecten van deze aanpak en het belang van particuliere verhuurders in het huur-ecosysteem duidelijk gemaakt zijn tijdens zijn inspraak.

Een pleidooi voor een andere vorm van huurbescherming

Hoewel de VVD niet tegen huurbescherming is en zelfs voorstander is van een huurindex, is De Groot fel tegen deze specifieke wet. Hij beschrijft het als een “mooi sprookje van de minister”, maar waarschuwt dat de realiteit verre van ideaal is.

Zijn woorden echo├źn de analyses van instanties zoals de Raad van State, De Nederlandse Bank, en experts zoals professor Boelhouwer, die allen aangeven dat de wet op lange termijn voor minder aanbod zal zorgen.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.