Kamervragen over de impact van de ATAD-richtlijn op woningcorporaties

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • Merlin Welzijn vaan NSC heeft de minister gevraagd naar haar visie op de evaluatie van de ATAD-richtlijn.
  • Er wordt verzocht om een gedetailleerde uitleg over de verschillen tussen de Nederlandse invulling van de ATAD en de Europese richtlijn
  • Tot slot vraagt ze of de minister bereid is om samen met de Staatssecretaris aan te dringen op een herziening van de ATAD-wetgeving.

In een reeks vragen aan de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het Tweede Kamerlid van het Nieuw Sociaal Contract zorgen geuit over de invloed van de Anti Tax Avoidance Directive (ATAD) op de bouw van sociale woningen door woningcorporaties.

Ze vraagt minister Mona Keijzer om een toelichting:

  1. De minister wordt gevraagd naar haar visie op de evaluatie van de ATAD-richtlijn, aangekondigd door de Europese Commissie per 31 juli 2024. Specifiek wordt gekeken naar de relevantie van deze richtlijn voor woningcorporaties, die enkel in Nederland opereren en geen winsten naar het buitenland verplaatsen.
  2. Er wordt verzocht om een gedetailleerde uitleg over de verschillen tussen de Nederlandse invulling van de ATAD en de Europese richtlijn, en waarom er op bepaalde punten strengere of minder strenge regels gelden in Nederland.
  3. Welzijn vraagt naar de directe gevolgen van de ATAD voor de woningbouw door woningcorporaties sinds de invoering van de richtlijn. Specifiek wordt gevraagd hoeveel woningen er minder gebouwd zijn door woningcorporaties en of de richtlijn heeft bijgedragen aan de huidige wooncrisis.
  4. Tot slot vraagt ze of de minister bereid is om samen met de Staatssecretaris aan te dringen op een herziening van de ATAD-wetgeving, en welke wijzigingen hierbij overwogen worden.

Met deze vragen wordt beoogd om de gevolgen van fiscale regelgeving voor de woningcorporaties en hun rol in het aanpakken van de wooncrisis in kaart te brengen.