Kantoren langs snelwegen bieden ruimte voor tienduizenden woningen

Een bouwvakker

Een bouwvakker Foto: CNS

  • Transformatie van kantoorgebouwen langs snelwegen kan ruimte bieden aan 60.000 nieuwe woningen
  • Grootste winst te behalen in Noord- en Zuid-Holland, waar het woningtekort substantieel kan dalen
  • Door sloop, nieuwbouw en verdichting kan het aantal nieuwe woningen verder toenemen

De leegstand in kantoorgebouwen langs stadsranden en snelwegen neemt toe, aangezien deze locaties niet langer aansluiten bij de wensen van bedrijven en werknemers.

Een herbestemming van deze gebouwen tot woningen kan een oplossing bieden voor het aanhoudende woningtekort in Nederland, dat schrijft vastgoedinvesteerder Colliers in een rapport.

Snelle oplossing voor woningnood

Volgens woningexpert Madeline Buijs is het transformeren van kantoorgebouwen een snelle manier om het woningtekort aan te pakken. In vergelijking met de ontwikkeling van nieuwe woonwijken, beschikken deze locaties al over de nodige infrastructuur en nutsvoorzieningen, wat de bouw versnelt en goedkoper maakt.

Het rapport van Colliers schat dat op 18 snelweglocaties in totaal 3,8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte kan worden omgebouwd tot ruim 60.000 koop- en huurwoningen. Deze woningen zouden geschikt zijn voor een mix van doelgroepen, waaronder studenten, jonge gezinnen, senioren, sociale huurders en statushouders.

Impact op woningtekort per provincie

Noord-Holland zou de grootste winst kunnen behalen met de potentiƫle toevoeging van 25.000 nieuwe woningen, waarmee het huidige tekort van 77.500 woningen drastisch zou afnemen.

In Zuid-Holland kan het woningtekort met 26% dalen dankzij de transformatie van geschikte kantoorgebieden. In Utrecht blijft het aantal extra woningen beperkt tot 6.500, maar kan de impact op het tekort groot zijn met een daling van 20%.

Verdichting en nieuwbouw

Het rapport stelt dat door sloop, nieuwbouw en verdichting het aantal nieuwe woningen op deze locaties verder kan toenemen. Op voormalige kantoorlocaties zoals Holland Park in Diemen en Hyde Park in Hoofddorp staan nu 100 tot 200 woningen per hectare.

Om de woningbouw op deze locaties te versnellen, moeten gemeenten en provincies heldere communicatie voeren, procedures versnellen, geluidswerende maatregelen nemen en investeren in het openbaar vervoer, aldus het rapport.