- Sinds 1 januari 2023 moeten alle kantoren minimaal energielabel C hebben, maar 22% voldoet hier nog steeds niet aan.
- Gemeenten zijn gestart met handhaving en eigenaren riskeren sancties zoals dwangsommen.
- Duurzame kantoren blijken niet alleen milieuvriendelijker, maar verhogen ook de waarde van het vastgoed met gemiddeld 20%.
Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland minstens energielabel C hebben. Toch blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat 22% van de kantoorgebouwen hier niet aan voldoet. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.
Dit betreft panden met een energielabel D tot G of zelfs gebouwen zonder label. Ondanks dat er sprake is van een lichte verbetering (72% voldeed in 2023, tegen 78% in 2024), blijven er veel achterblijvers.
De waarde van kantoorvastgoed reflecteert zich ook steeds meer de tweedeling in energielabels. Hierbij verliezen verouderde panden waarde en zijn moderne, duurzame kantoren in steeds meer in trek.
Gemeenten nemen maatregelen
Gemeenten zijn inmiddels begonnen met toezicht en handhaving om eigenaren te dwingen aan de verplichtingen te voldoen. Kantooreigenaren die geen actie ondernemen, lopen het risico op forse sancties zoals dwangsommen.
Daarnaast kunnen deze panden door hun inefficiëntie hogere energiekosten genereren, wat een extra drijfveer zou moeten zijn om te verduurzamen.
Uit onderzoek van Maastricht University blijkt dat kantoorgebouwen met energielabel C of hoger gemiddeld 20% meer waard zijn dan minder duurzame gebouwen. Deze panden zijn aantrekkelijker op de vastgoedmarkt, wat het verduurzamen voor eigenaren extra interessant maakt. Naast de financiële voordelen draagt verduurzaming bij aan de energietransitie en een lagere milieubelasting.
De transformatie van kantoren naar woningen wordt vaak genoemd als oplossing voor verouderde gebouwen, maar dit proces wordt steeds moeilijker. Het ‘laaghangende fruit’ is inmiddels geplukt.
Toekomstige ontwikkelingen en toezicht
De overheid monitort jaarlijks de kwaliteit van energielabels en zet zich in voor nauwkeurige controles. Hiervoor zijn nieuwe toezichthouders aangesteld en worden technologische oplossingen onderzocht om het proces efficiënter te maken. Hierdoor kan in de toekomst beter worden gecontroleerd of kantoorpanden aan de vereiste duurzaamheidseisen voldoen.
Saillant detail: begin dit jaar voldeed een significant aantal overheidskantoren in Nederland zelf niet aan de wettelijke verplichting om minimaal een energielabel C te hebben. Hierbij liepen vooral Defensie en Rijkswaterstaat achter in het verduurzamingsproces.